Opzet EK 2020 klinkt goed, met of zonder Amsterdam

Het idee dat het EK van 2020 over heel Europa wordt gehouden, klinkt goed in m’n oren. Of Amsterdam een van de speelsteden wordt zal me verder worst wezen. Wat mij betreft krijgen alle grote sportevenementen zo’n opzet.

Dat de vier Grand Slams bij tennis en de drie grote rondes bij wielrennen elk jaar dezelfde bestemming hebben, daar heb ik nog nooit iemand over klagen. Juist bij EK’s, WK’s en Olympische Spelen is er altijd gemier over te bouwen complexen en over politieke gevoeligheden – zoals nu met Poetin en de aankomende winterspelen.

Ook over het Olympische bid voor Amsterdam 2028 was veel gedoe. Veel Nederlanders waren er gewoon tegen. Om over de problemen in Zuid Afrika (WK 2010) en Beijing (OS 2008) maar te zwijgen. Dat verspreiden van een toernooi over verschillende landen klinkt dan ook behoorlijk goed. Problemen opgelost. Elke keer één enkel ander land – of twee zoals EURO 2000 en 2012 – voor die evenementen, is wat mij betreft behoorlijk achterhaald. Ontstaan in een tijd toen de wereld veel minder bereisbaar was. Al dat gezeik kan nu heel gemakkelijk voorkomen worden.

Voor voetbaltoernooien is het natuurlijk heel simpel. Gewoon dat 2020 idee. Bij Olympische Spelen zijn er misschien wel wat addertjes om het zo te doen. Een van de sterke dingen van de Spelen is juist dat al die sporters uit al die verschillende disciplines eens in de vier jaar bij elkaar komen. Dat is een belangrijk deel van de Olympische gedachte.

De Spelen zouden dan ook vaste steden kunnen krijgen, zoals bij Grand Slams. Bijvoorbeeld een op ieder Continent. Londen, Johannesburg, Tokyo, Sydney, Los Angeles en Rio de Janeiro, om in het wilde weg maar wat te noemen. Eens in de vierentwintig jaar is het dan in zo’n stad. En voor de Winterspelen iets soortgelijks.

Het sentiment dat mensen in andere landen nooit zo’n evenement zullen meemaken, is volgens mij zo verdwenen. Dat de Arena gebruikt kan worden voor Euro 2020 is best leuk hoor. Alleen voor het gevoel van het toernooi maakt het mij echt niets uit. Of zou er iemand zijn die vindt dat Wimbledon eigenlijk af en toe in Rosmalen gehouden moet worden om meer allure te krijgen?

Lees ook:NK-allround 2013/2014 mogelijk in het Olympisch Stadion
Lees ook:Weinig enthousiasme voor Olympisch Amsterdam 2028
Lees ook:“Olympische Spelen leveren Amsterdam niets op”
Lees ook:”Laat Rotterdam het voortouw nemen bij de kandidatuur voor de Olympische spelen”
Lees ook:Bosz houdt Ajacieden deze zomer lekker bezig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>