Bezetting Maagdenhuis levert top-televisie

Geniale televisie bij AT5 gisteravond en -nacht. Ik kan via de stadszender ook uren naar dronken provincialen op Koninginne-/Koningsdag kijken, maar dit was toch een tikkeltje anders. Dit ging ergens over. Al was het maar omdat een universiteitsgebouw voor net iets anders staat dan het Rembrandtsplein.

De aanloop was al prachtig. Een deur werd opengebroken, studenten stroomden naar binnen en vervolgens wat verwarring. Zo’n gebeuren ontstaat natuurlijk (min of meer) spontaan, de organisatie moet aangezwengeld worden.

Temperatuur-check
Er werd al snel gebruik gemaakt van de communicatiemethodes van de Occupy-beweging. Dat hier ervaren demonstranten tussen zaten, was duidelijk. Vooral het gebruik van een ‘temperature check’ is handig. Wapperrende handjes omhoog of omlaag zorgen dat beslissingen snel kunnen worden genomen. Indrukwekkend bij een groep van honderden mensen.

Voor een chaotische bijeenkomst verliep het daardoor nog relatief soepel. Ook de AT5-man van dienst was in vorm. Hij hield gelukkig veel zijn mond, maar gaf ook aanvullend, droogkomisch, commentaar.

Van der Laan
Het klapstuk van de avond was uiteraard de komst van de burgemeester, een beetje alsof Sinterklaas in aantocht was. In dit geval was hij de vijand, maar je voelde dat hij stiekem ook een beetje vriend was. Heel anders dan de voorzitter van het College van Bestuur, Louise Gunnig, eerder op de avond.

Door een oogoperatie droeg Van der Laan een ooglap en werd zo’n een zeer originele regentenpiraat. Zijn rol speelde hij met verve. Hij wist de regels van de vergadering, tot ongenoegen van een enkeling, wat te ontlopen, maar maakte dit vanzelfsprekend door erop te wijzen dat hij was uitgenodigd.

ME
Het was duidelijk dat hij niet direct de ME op het gebeuren af zou sturen. In zeker zin was het gewoon gezellig Amsterdams. We leven volgens onze burgervader in een stad waar net iets meer kan dan in de rest van Nederland.

Naast zeer onderhoudende televisie, vind ik de actie ook een erg goed statement. Ik ben het met de sympathiserende docent in het Maagdenhuis eens die herhaaldelijk het probleem tussen de studenten en het bestuur breder trok.

Rendement kiezen voor inhoud is een probleem dat je veel meer ziet in onze maatschappij. De omgang met vastgoed van de UvA is zelfs direct te vertalen naar de rest van Nederland. Als makke schaapjes lijken we alles doorgaans maar te pikken.

De negatieve reacties op de bezetting, die ik her en der opvang, verbazen me dan ook. In deze sympathieke vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid kan ik me juist erg vinden. Iedereen die hierbij betrokken is wens ik dan ook alle goeds. En AT5 bedankt voor dit uitgebreide inkijkje.

Lees ook:Bezuinigingen kweken ander soort student
Lees ook:Ajax drukt me vanuit Brazilië met neus op de feiten
Lees ook:Joanna wordt weer onterecht opgepakt, behoorlijk dubieus
Lees ook:Kroeg van Berlage tijdens Bokbierfestival
Lees ook:Michelle Obama zou ons mooi met de neus op de feiten kunnen drukken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>