De Amsterdamse nieuwsweek in 250 woorden, week 47

Zwakke plekken sterk verkopen

Eberhard van der Laan gebruikt de recessie om onder de Nieuwsjaarsreceptie in het Concertgebouw uit te komen. Twee vliegen in een klap. Hij komt nu én verstandig over én hoeft niet in zijn nette pakkie beleefdheden uit te wisselen met mensen die hij al 364 dagen in het jaar ziet. Een zwakte ombuigen tot kracht.

De SP moest dezelfde tactiek voor ogen hebben toen het voorstelde het Iamsterdam geld over te hevelen naar de kunsten. De gedachte dat onze sterke cultuurkant onze commerciële schreeuwlelijkenkant zou kunnen overschaduwen is prachtig, maar helaas wel wat naïef.

Het Stedelijk lijkt met schimmige aannemers en duistere huurcontracten deze week enkel zwak in het nieuws te zijn gekomen. Maar aangezien ze binnenkort weer open gaan, is ook negatieve publiciteit gewenste reclame.

Zwakheden in onze economie worden goed verdoezeld. Amsterdam hoort volgens The Economist gewoon in de top 10 van beste Europese winkelsteden. En de beste consumeercampagne deze dagen - Sinterklaas - lijkt zich al helemaal niets van enige malaise aan te trekken. Schaamteloos voert hij zijn PR-werkzaamheden naar het dak van NEMO om te oefenen op zijn paard. De hebzucht zal dus nog altijd moeiteloos onder de allerjongsten worden verspreid.

Ook de 100.000ste bezoeker van het vernieuwde Scheepvaartmuseum weet de culturele malaise goed te verbergen. Hierdoor kregen de mogelijk laatste Open Dagen van de Rijksakademie nog minder aandacht. Een instituut dat in 1850 werd opricht om de beste kunstenaars hier te behouden. Die zullen dus alsnog vertrekken.

Maar hee, die paar getalenteerden die nog zo gek zijn om tóch hier te komen, worden met de nieuwe Spandoekautomaat op Schiphol wel feestelijk ontvangen. Wie maakt zich dan nog druk over wat er in de vertrekhal ons allemaal ontglipt?

Lees ook:Wegwerkzaamheden aan de Overtoom in het almaar verkeersveiliger wordende Amsterdam
Lees ook:Het Amsterdamse nieuws van de afgelopen week in 250 woorden, week 45
Lees ook:Van der Laan is nu al met de 32ste landstitel van Ajax bezig
Lees ook:Vijf Amsterdamse instituten in best-bezochte-musea-toptien-2011
Lees ook:Buitenbad De Mirandabad eerder open

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>