Verdeelhal Centraal Station kondigt naast Noord-Zuidlijn ook nieuw tijdmachine tijdperk aan

De nieuwe ‘verdeelhal’ die sinds maandag bij CS toegang geeft naar de metro’s geeft ons al een kijkje in de toekomst. Hoewel je de komende vijf jaar nog steeds alleen kan kiezen voor de ondergrondse stadstreinen richting Wibautstraat, levert het een interessante stijlbreuk op. De grote ruimte en de rode kleur vertellen me dat ook ondergronds de eenentwintigste eeuw ooit aan gaat breken. Of liever, dat de jaren zeventig van de vorige voorbij zijn.

Het ondergrondse deel van de metro is een tijdmachine. Gammele grauwe wagonnetjes met zeer oncomfortabele plastic stoeltjes begeleiden je langs benauwde muren en perrons uit vergane tijden. Vooral bij station Nieuwmarkt wordt dit duidelijk. Grote oproerfoto’s begeleiden er de nostalgische trip. Het levert mij altijd de wonderlijke combinatie van afschuw en gezelligheid op. (Dan moet ik overigens niet teveel stilstaan bij de bovengrondse open wond.)

In steden met serieuzere ondergrondse transportsystemen is het contrast heel duidelijk. Of het nou om Londen, Berlijn of Barcelona gaat, je ziet daar dat er veel beter over de ondergrondse wereld is nagedacht. De stoeltjes staan handig met de rug tegen de zijkanten, zodat er veel meer ruimte is. En hoewel het – vaak heel veel vroegere - bouwjaar daar vaak ook af te lezen is, zorgen kleuren, reclames en comforabelere zitjes nog dat het vrij snel duidelijk wordt in welke tijd er wordt gereisd.

Het einde van het tijdmachinetijdperk lijkt nu dus nabij. De rode gang is de tijd zefs een beetje voor. Het moet het toekomstige Damrak als rode loper aankondigen. Zal mij benieuwen.
Overigens is zelfs deze hal nog lang niet af, voor de opening van de nieuwe Metro zal er nog van alles aan veranderen. Daar zal geen enkele Amsterdammer zich door laten verrassen. Bouwputten horen al heel wat langer bij deze stad dan metrolijnen. Daar zijn we ook een stuk beter in.

Lees ook:Met De Hallen kan niemand meer om Oud-West heen
Lees ook:Nieuwe Noord-Zuidlijn metro draagt zeer herkenbare make-up
Lees ook:IJtunnel en metro maandag weer open
Lees ook:Vakantie, dus IJtunnel overdag dicht en geen metro’s
Lees ook:Journaal heeft op deze belangrijke nieuwsdag nog aandacht voor Amsterdamse broedplaatsen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>