Spiegeltje, spiegeltje… wat is de lelijkste straat van Amsterdam?

Witte de Withstraat

Nu de Wibautstraat op de schop ligt, wil de gemeente via haar site van ons weten wat de nieuwe lelijkste straat van onze stad is. Het is een hele subjectieve kwestie, maar eentje die juist daardoor hele interessante discussies oplevert. 

Jarenlang heb ik de Witte de Withstraat de lelijkste gevonden en dit gedrocht met de prachtige naam staat gelukkig ook op de voorgekookte lijst. Deze monotone streep beton van een kilometer in de Baarsjes ben ik langzamerhand echter gaan waarderen. Naast dat het er erg is opgeknapt, is het moeilijk om een plek waar je vaak komt nog echt puur op uiterlijk te kunnen beoordelen.
Zo staat de Arena Boulevard ook meer dan terecht op de lijst, maar kan ik de éche lelijkheid hier inmiddels niet meer voelen. Zeker na 15 mei (Ajax – FC Twente voor het kampioenschap) vind ik het hier al bijna net zo mooi als rond de Middenweg.

Er zijn ook straten die ik mis op de lijst. Het Damrak bijvoorbeeld, waar schoonheid nog altijd door commerciële lelijkheid wordt bedekt. Of het ooit mooie Staringplein, waar een ondergrondseparkeergarage de bovenwereld heeft omgetoverd tot een geestdodende saaiheid. En dat de Prins Hendrikkade wél op de lijst staat, vind ik net zo onterecht als deze blogger

Natuurlijk is het onmogelijk om een lelijkestratenlijst te maken waar iedere Amsterdammer zich in kan vinden, maar dat maakt het onderwerp juist zo interessant. En wie weet doet de Wibautstraat zijn reputatie wel zoveel eer aan en komt het weer gerustellend afzichtelijk uit de verf.

Lees ook:Carnaval in Amsterdam is geweldig
Lees ook:The Times: UvA bij 70 beste universiteiten in de wereld
Lees ook:We love Amsterdam
Lees ook:Amsterdam verandert en heeft geen karakter, goddank
Lees ook:Autopon Overtoom terecht Rijksmonument

1 Reacties // Reageer

One thought on “Spiegeltje, spiegeltje… wat is de lelijkste straat van Amsterdam?

  1. frank bikker

    Doe ook eens het lelijkste gebouw van Amsterdam! Misschien die uitgeslagen gifgroene doos van een filmacademie bij de taartendoos van het gemeentehuis!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>