Amsterdam verandert en heeft geen karakter, goddank

Volkskrantbijlage Vonk staat dit weekend helemaal in het teken van de gentrificatie van Amsterdam. Achtergronden en sentimenten bij de veranderende woon- en werksamenstelling van de hoofdstad. Interessant. Toch kan ik me niet in alle artikelen vinden.

Het interessants vind ik vijf – droge – statistiekjes.

  • Amsterdam is van de zes grootste steden sinds de jaren tachtig het hardst gegroeid, qua inwonersaantal.
  • Bouw en Industrie zijn als werkgever het meest gekrompen en commerciële diensten het meest gegroeid, sinds jaren zeventig.
  • Er wonen inmiddels meer (westerse en niet-westerse) buitenlanders dan Nederlanders. Van de Nederlanders is een kleine meerderheid niet in Mokum geboren.
  • De woningprijzen stijgen de afgelopen twee jaar en Amsterdammers betalen gemiddeld ruim een halve ton meer dan de rest van het land voor hun huis.
  • Waar in 1995 ruim zestig procent van de woningen woningbouw was, is dat nu minder dan de helft.

Kortom: Amsterdam doet wat het altijd heeft gedaan, veranderen.

Het is Europees gezien geen opzienbarende trend, alle hoofdsteden hebben met deze verschuivingen te maken. Het grote verschil met echte grote steden is, nou ja, de grote van de steden dus.

Londenaren die verder van de Big Ben willen wonen, trekken naar buitenwijken. Amsterdammers binnen de ring hebben – buiten Zuid-Oost, Sloten en Ijburg – die luxe niet, het is hier te klein. Toch kun je Purmerend, Hoorn, Almere, Utrecht en Rotterdam sociologisch gezien ook best als buitenwijken zien. Die trek is al decennia ingezet. De echte Metropool heet hier namelijk Randstad, natuurlijk.

Parcours
De gelijkgetrokken horecazaken, met moeilijke koffietjes, industriële uitstraling, bediening door bebaarde lui, zie je net zo goed in Barcelona, Londen en Parijs.

Zelf ben ik halverwege de jaren negentig naar Amsterdam getrokken. Opgegroeid in de kop van Noord-Holland en een studie in Groningen, volg ik hiermee aardig het wat afgezaagde parcours van enorm veel huidige Amsterdammers.

Karakterloos
In zekere zin voelde ik me juist direct thuis, omdat de hoofdstad zo karakterloos is. Groningen, waar ik dus net uit was verhuisd, heeft een heel duidelijk stempel. Je bent er stadjer (geboren Groninger) of student. Die scheiding is dan ook overal om de Martinitoren goed te voelen.

Amsterdam was een verademing. Hier is uit veel meer hokjes te kiezen. Veel subtielere die er veelal onbewust insluipen. Zo is het volgens mij nog steeds. Juist omdat Amsterdam niet bestaat, kan je veel meer zijn wie je wil, dan waar dan ook in dit land. Dat zoveel mensen er hier vervolgens voor kiezen om elkaar te imiteren is een andere discussie. In buurtkroeg de Figurantenbar hebben ze ook gewoon nog altijd koffie.

Het sentiment dat ik in veel aanklachten hoor en lees – waar ook vaak veelvuldig het woord hipster gebruikt wordt – dat voel ik niet zo.

Ja
Ja, Amsterdam wordt almaar duurder. Toch zie je ook in het woningprijsgrafiekje dat deze stad enkel de landelijke trend volgt.

Ja, er zijn steeds meer zaken met goeie koffie die meer en meer op elkaar gaan lijken. Toch is het lang niet zo erg als in het kleine dorp waar ik ben opgegroeid, waar inmiddels zo goed als geen winkel meer te vinden is. Iedereen moet er voor alles naar de bekende ketens in de dichtstbijzijnde stad.

Ja, er lopen steeds meer zakelijke ballerige types rond. Toch is dit niet anders dan in Brussel of Antwerpen en het is nog lang zo ernstig niet als het centrum van Londen.

Daarbij is er toch niets Amsterdamser dan een potje zeiken? Daar heb je die paar nog aanwezige hier geboren gasten niet eens bij nodig.

Amsterdam heeft geen karakter en verandert. Goddank.

 

Lees ook:Jan Vertonghen is een Vlaamse ras-Amsterdammer
Lees ook:Londense burgemeester promoot Amsterdam
Lees ook:Amsterdam volgens Lonely Planet op een na prettigste toeristenstad, tja
Lees ook:Eén op vier Amsterdammers labiel
Lees ook:Afscheid topman MEXX, start museum en hotel A’dam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>