Brand in oude Centrale Bibliotheek zorgt voor wond aan de Keizersgracht

Vanochtend fietste ik langs het gisternacht uitgebrande pand aan de Keizersgracht. Het zag er treurig uit. Een pijnlijke wond in de arm van statige Herenhuizen. Hoewel op mijn pasje altijd stond dat de oude Centrale Bibliotheek aan de Prinsengracht lag, was dit pand er ook onderdeel van. Wat dat aangaat had het hoofdingangdeel beter af kunnen branden. Die nieuwbouw veroorzaakte juist na de bouw een enorme wond in het straatbeeld.

Ik denk toch nog regelmatig met weemoed aan de oude bieb. Écht een centrale bieb, omdat het op een logischer punt voor gewoon hun leven leidende Amsterdammers lag. Ik kan me niet echt voorstellen dat die ‘nieuwe’ enorme bibliotheek voor veel mensen op een logische, natuurlijke, route ligt.

Natuurlijk is de huidige OBA luxer, ruimer en charismatischer, maar ik kom er veel minder dan bij de voorganger destijds. Die wat muffige krappe gangen vol boeken hadden wel wat.
In mijn boekenkast staan nog noodgedwongen aandenkens, omdat ik zelfs op een logische route weleens veel te lang vergat boeken terug te brengen. Ze overkopen was dan weleens de enige optie.

De brand is vervelend, maar wijst me er dus ook weer op dat de stad altijd in beweging blijft en steeds weer, een klein beetje, een ander karakter krijgt. Ben benieuwd of het geplande hotel er alsnog komt. Toch nog een bestemming met een vorm van boeken.

Lees ook:Vijfsterrenhotel opent in de oude Prinsengrachtbieb
Lees ook:Bibliotheek Bos- en Lommerplein donderdag weer open
Lees ook:Met De Hallen kan niemand meer om Oud-West heen
Lees ook:Nieuwe outfits bibliotheekpersoneel
Lees ook:Condoleanceregister voor Hella Haasse in de centrale bibliotheek van Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>