Kun je echt trots zijn op het Anne Frank Huis?

Bij Het Parool lees ik de kop Noord-Hollanders meest trots op Anne Frank Huis en Rijksmuseum en ik krijg gelijk een nare smaak in mijn mond. Er is namelijk niets waar ik me meer voor schaam dan het Anne Frank Huis.

Uiteraard is het fantastisch dat het Achterhuis aan de Prinsengracht als eeuwige les nog zo’n aanwezige functie heeft. Op die manier begrijp ik die zogenaamde trots ook heus wel. Maar laten we alsjeblieft ook niet vergeten dat dat dagboek van dat meisje en haar schuilplek zo beroemd zijn geworden omdat Amsterdam een gruwelijke plek voor Joden was gedurende de oorlog.

Haast nergens werden er – relatief gezien – zoveel Joden afgevoerd naar concentratiekampen om uiteindelijk de dood te vinden. Enkel in Polen zijn plekken te vinden waar de lokale bevolking het de Nazi’s nog makkelijker maakte. Niet bepaald iets om trots op te zijn.

Voor mijn en andermans stukken over dit onderwerp (Nederland en onverdraagzaamheid) heb ik een Facebookpagina gemaakt: Zwarte Piet ontmaskerd

 

Lees ook:Wim Kok opent Anne Frank tentoonstelling Berlijn
Lees ook:In de rij voor Anne Frank, een krachtige documentaire
Lees ook:Trambestuurder maakt zeer lompe opmerking bij Anne Frankhuis
Lees ook:Schattig eerbetoontje aan Anne Frank
Lees ook:Dagboek Anne Frank op cd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>