Zwarte Piet for President

Stel dat Nederland exact hetzelfde land was als vandaag, met als enige verschil dat er geen Zwarte Piet was. Dan weet ik zeker dat bij een Hollands Got Talent-achtige zoektocht naar een hulpje voor Sinterklaas, een parodie op iemand van Afrikaanse afkomst in achttiende-eeuws kostuum, gespeeld door een blanke, de voorronde niet eens zou halen.
“Maar ik kom uit een schoorsteen!”
De uitsmijters zouden niet bijkomen van het lachen tijdens het naar buiten werken van deze Blackface. Geschiedenisboekje erachteraan.

Maar nu zitten we dus opgescheept met dit beledigende element. Mensen die de moeite hebben genomen om door de emotie van hun eigen Nederlandse jeugd heen te kijken en een paar minuten in de spiegel van de eigen cultuur durfden te kijken, moeten er nu mee leven dat een groot deel van hun landgenoten ze afdoet als zeikerds. Als slechts politiek correct. Wat ik persoonlijk wel een eer vind, daar was ik namelijk nog nooit eerder van beschuldigd.

De kracht van het geloof van een meerderheid in een potje schmink, een kroespruik en oorbellen is een ijzersterk voorbeeld van dat cultuur zoveel sterker is dan rede. Ook bij veel van mijn over het algemeen gelijkgestemde vrienden begin ik er maar niet meer over, omdat ze me een enorme zeurpiet vinden. Parodieën op slaven zijn hier nou eenmaal de normaalste zaak van de wereld. Dat hoort, het is traditie. Als de knecht van Sinterklaas er ook maar iets anders uit zou zien, dan zou snoep niet meer smaken en cadeaus krijgen, zou spontaan niet meer leuk zijn. Er zijn er die denken dat ik iets tegen kinderen heb als ik erover begin. Alsof die ook maar iets met het onderwerp te maken hebben.

Blackface, in Amerika en het Verenigd koninkrijk al lang verboden

Stierenvechten en vrouwen besnijden, dat zijn pas middeleeuwse tradities. Zwarte Piet doet toch niemand lichamelijk pijn? Dus is er niets aan de hand. En daar ligt juist het probleem. Het voelt voor velen niet verkeerd, dus is het niet verkeerd. Einde discussie. Ik noem dat behoorlijk kortzichtig. Het geeft goed bloot hoe gesloten onze samenleving is. ‘Ik ervaar het als iets leuks en wat een ander vindt interesseert me geen moer.’

In Het Parool las ik een tijdje geleden de uitkomst van een onderzoek onder in Nederland wonende  expats. Het blijkt dat ze hier minder autochtone vrienden hebben dan expats in omringende landen. Dat verbaast me niets. Wat me ook opviel was dat deze uitkomst van het onderzoek een beetje verdoezeld werd. Het kreeg een korte alinea in een verder vrolijk verslag over hoe gelukkig ze zijn in ons land.
Toch was het voor mij weer een extra bewijs van de schaduwzijde van onze samenleving, die er bijvoorbeeld ook voor zorgt dat derde en vierde generatie migranten zonder blikken of blozen nog altijd allochtonen – buitenstaanders – worden genoemd.
Ik vrees dat er genoeg Nederlanders zijn die iemand met een kleurtje per definitie nooit een landgenoot zouden noemen. We worden wereldwijd geroemd om onze tolerantie, maar dat lijkt veelal opportunisme en onverschilligheid te zijn. Voor mensen van buiten onze grenzen die hier een leven op willen bouwen, lijken we een stuk minder ruimdenkend te zijn.

Ook het bordes van de koningin verbeeldde dit overduidelijk bij de presentatie van het nieuwe kabinet. De macht ligt hier bij blanke inboorlingen. Misschien is het een idee om er een paar voortaan zwart te schminken.


Lees ook:Zwarte Piet for President
Lees ook:10 dingen die Amerikanen van Amsterdammers kunnen leren
Lees ook:Praten over Zwarte Piet kan heel goed zonder over Zwarte Piet te praten
Lees ook:De Zwarte Piet-discussie heeft alle media bereikt, hoera!
Lees ook:Ode aan activiste Joanna

53 Reacties // Reageer

53 thoughts on “Zwarte Piet for President

 1. Brett Emerton

  Wat een lariekoek beste Nicky. Je hebt een hele column beschikbaar om een keer een goed argument te geven waarom Zwarte Piet racistisch is en je vertikt het gewoon. Vervolgens ga je om de onschuld van die zogenaamd onschuldige demonstranten te bewijzen hun eigen bronnen citeren. Echt betrouwbaar acht ik die niet. Bij het bekende filmpje mist bijvoorbeeld een heel groot stuk van vóór de arrestatie. Het lijkt er dan ook op dat het een standaard illegale demonstratie was, waarbij de demonstranten vriendelijk is verzocht ermee te stoppen. Als je dat dan niet doet lijkt het me logisch dat daar een handje bij geholpen wordt. Het constante huilend roepen van de zin ‘Ik heb niks gedaan’ zegt genoeg, je had namelijk je demonstratie moeten staken en als je dat niet doet ben je strafbaar.
  Zwarte Piet is liefde. Zwarte Piet is een held, een hoeder van het goede, de Zwarte Pieten zijn de Engelen van het Sinterklaasfeest die ervoor zorgen dat kinderen zoet zijn en hun bord netjes leeg eten, op tijd naar bed gaan en liedjes zingen voor het slapen gaan. Het Sinterklaas feest gaat over zoet en stout, de kinderlijke versies van goed en fout en de Zwarte Piet waakt over het goede. Wat daar erg aan is weet ik niet, integendeel, het lijkt een zegen. Zwarte Piet is een en al lobbi. So so lobbi.

    /  
 2. Johan Bosman

  Zwarte Piet is de domme zwarte knecht van een blanke paap. Racisme van de bovenste plank dus. De walgelijke actie van de agenten laat weer eens goed zien dat de Nederlandse politie er niet zozeer is voor de gewone mensen maar dat zij in de eerste plaats de jasophouder van onze corrupte overheid is. Politieagenten zijn altijd al de grootste verraders geweest van de Nederlandse samenleving. Zo zijn de razzia’s op de Amsterdamse joden in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht niet door de NAZI’s uitgevoerd maar door de Amsterdamse politie versterkt met de korpsen van Den Haag en Haarlem. Slechts twee agenten hebben geweigerd: zij konden hun baan behouden (info: rijksinstituut voor oorlogsdocumentatie). Wie denkt dat de politie hier wel iets van geleerd zal hebben komt wel zeer bedrogen uit.

  Een boos geworden Nederlandse piloot.

    /  
  1. koos

   De Politie is een uitvoerend apparaat van de overheid en doen wat opgedragen wordt, een soort zwarte pieten. Die stoppen kinderen ook in de zak om ze later alsnog bij Sint op schoot te zetten. Den mensch is dom zolang die onwetend is.

     /  
 3. gabriella van dijk

  De sint is een voorbeeld van antie discriminatie.
  Hij neemt al jaren gekleurde buitenlandse werknemers aan.
  in nederland wordt daar op gehamert…men moet zelfs alochtone wernemers aannemen, meestal zijn die ook mooi bruin.

    /  
 4. Mayra Holband

  NIET normaal dit!!!
  ZWARTE PIET IS EN BLIJFT RACISME!
  Het is leuk voor de kids allemaal mooi en waar.
  sprookjes over schoorsteen vandaar dat ze zwart werden waauw k:wist nooit dat blanken ook zulk kroes haar hadden.
  Trouwens is sinterklaas niet zwaar uit zn context gehaald???Dat het een goedheilig man was uit Turkije die in 1971 een donkere slaaf gekocht had.

    /  
  1. koos

   Allemaal Flauwekul !!

     /  
   1. koos

    Ook blanken kunnen kroeshaar hebben, zeker echte kaaskoppen met rood haar hebben vaak kroeshaar lieve Mayra. Dan weet jij dit nu ook, blanken drinken ook veel melk, daar blijf je lekker wit door….( grapje )

    Veel tradities in het huidige Sinterklaasfeest gaan terug tot Nicolaas van Myra, hoewel er ook elementen van feesten en vereringen van voor de tijd van het christendom in herkenbaar zijn. Nicolaas van Myra is geboren in Patara te Lycië dat tegenwoordig in Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het toenmalige Byzantijnse Rijk hoorde.

    Lees eerst even op wikipedia voordat je denkt wat te weten, Sinterklaas kocht in 1971 een neger om als zwarte piet paketjes te versturen op 5 december, mooie geschiedenis leraar zou jij zijn zeg, ha ha

      /  
    1. koos

     Enne voordat je een kerstboom gaat kopen, kerstfeest in Nederland is eigelijk een mix van een Germaans winterzonnewende, de geboorte van Jezus, en Coca Cola ( is geen grap ! ) Nu hebben de katholieken buiten het neuken van kleine jongentjes ook veel heksen en ketters verbrandt in de naam van Christus en de Heilige geest. Ik vind kerstfeest nog erger dan Sinterklaas met zijn pieten.

       /  
 5. koos

  “Aangezien Nederlanders al enkele decennia niet meer per definitie blank zijn, beledigt dit gegeven inmiddels een behoorlijk deel van onze huidige samenleving.” Een Nederlander ben je als je hier geboren bent en je ouders ook en je grootouders ook. Niet als je hier komt wonen en werken omdat je eigen land niets te bieden heeft.
  Ik ben ook geen Turk, dat is Sinterklaas wel.

    /  
 6. koos

  Of je nou zware piet of gast arbeider neemt, landgenoot Surinamer, Poolse uitkerings toerist of Bulgaarse zakkenroller, je Marokaanse oma naar ziekenhuis op een andere naam brengen , allemaal goed joh, geen probleem. We zijn gek op Sinterklaas en zijn pieten.

    /  
 7. koos

  En over discriminatie gesproken, de Suries onderling is al een toonvoorbeeld van Discriminatie, ha ha. Ik vind de Creolen een stuk toffer dan de Hindoes en de Chinezen die blijken uit Suriname te komen zijn weer niet happy met die lange negers die weer de goudwinkels van de Surinaamse joden overvallen, laten we gewoon van elkaar houden en ophouden met die flauwekul.

    /  
 8. Joost

  Sinterklaas is nog DIRECT verwant aan de Germaanse oppergod Wodan, die op zijn spierwitte paard Sleipnir over de hemelboog reed. In zijn kielzog een zwarte raaf die door de rookgaten in de germaanse hutjes keek. Ook dit volksgeloof veranderde in de loop der tijd. In een andere variant is de raaf er niet, maar een duiveltje, Pietje Pek, die door het kijken door de rookgaten zwart is geworden. In Oostenrijk (en misschien wel meer landen) wordt Sinterklaas nog altijd vergezeld door dat duiveltje. Sinterklaas vergezeld door “onze Zwarte Piet” is echter zuiver racistisch van oorsprong!! Ontstaan in de tijd dat onze voorouders geen respect hadden voor gekleurde mensen!

    /  
  1. Wouter

   Wat een kwats.
   Sinterklaas is van oorsprong een oerhollands volksfeest.
   Zwarte piet hoort daarbij. Kinderen tot en met twaalf jaar (zoals mijn kleine neefje) leggen helemaal geen link met de slavernij o.i.d.. Zij vinden Zwarte piet gewoon helemaal de bomb. Je had die kleine vorig jaar uit zijn dak moeten zien gaan over coole piet. Bekijk het toch gewoon eens positief.. Het hoort er nou eenmaal gewoon bij, als je er niks mee hebt? Prima. Ik probeer ook geen oude tradities van andere culturen te veranderen omdat het mij niet aanstaat. Laat het gewoon eens een lekker Nederlands feestje zijn (een van de weinige die we nog overhebben!!!) en geniet gewoon van alle vrolijke kindergezichtjes:D.
   Zwarte Piet is NIET racistisch. Het gaat om de lading die een woord met zich meebrengt. Het woord zwart geeft aan dat hij zwart is en het woord piet duidt op zijn naam. Wat is hier in godsnaam racistisch aan? Als ik zwarte piet zeg dan heb ik het over de vrolijke kindervriend die cadeautjes uitdeelt. Daar is niks mis mee. Accepteer het feest zoals het is en geniet ervan!

     /  
 9. Joost

  Laten we Sinterklaas maar weer vergezeld gaan van een duiveltje of het hele feest afschaffen!

    /  
 10. kire reos

  Zeker niks anders te doen in december. Wat een kinderachtige manier van aandacht vragen. Straks mogen we geen kerst meer vieren omdat cola bruin is, geen vuurwerk afsteken omdat de lontjes bruin zijn, geen drol meer doorspoelen infatuated ik iets bruins het riool in gooi. Enz enz

    /  
 11. Jorein Versteege

  Bekijk het eens vanuit de ogen van een 6 jarig kind. Die snapt van deze discussie niets.

  Moeten we stoppen met kerstmis omdat we nu een seculiere staat, waarin kerk en staat gescheiden zijn? Sinterklaas en Zwarte Piet zijn er voor kinderen. Het is een feest waaraan kleine kinderen nog plezier hebben. Wij zijn wij om hun dat weg te nemen?

    /  
  1. Nicky Samsom Auteur

   Niemand heeft het over het afschaffen van Sinterklaas Jorein. Ook die Zwarte Piet is racisme-beweging niet. Het gaat alleen over het racistische element. Dat staat verder helemaal los van het geweldige Sinterklaasfeest. Helaas kunnen we niet meer terug naar de belevingswereld van zesjarigen. Die het overigens prima zouden vinden als die vrolijke pepernotenstrooiers niet zwart waren en van mijn part Gekke Henkies heette. Hier een link naar een interessant filmpje over het ontstaan van onze huidige Sinterklaasviering: http://www.youtube.com/watch?v=P16TjNkOlNY

     /  
 12. Sander Kessels

  Ten eerste is zwarte Piet een mythe die verder terug reikt dan het schrift in Nederland. Wodan werd gevolgd door twee zwarte raven die hem vertelden wat mensen allemaal thuis uitspookten (of ze zoet waren of niet) Wodan reed op een wit paard en jawel, ook de schoortseen en het roet werden indertijd gebruikt bij het feest van het kind. Die raven zijn door de tijd langzaam geevolueerd tot de zwarte Piet van nu. De connectie dei steeds wordt gelegd tussen zwarte piet en slavernij is onjuist. Er wordt telkens weer verwezen naar het eerste boekje waarin zwarte piet staat afgebeeld. Die verscheen in 1850. De slavenhandel van Nederlandel kwam ten einde in 1803 en werd in Nederland afgeschaft in 1814. In het boek van Schenkman zie je dan ook duidelijk dat de verhouding Sinterklaas Zwarte Piet niet die is van een slavenbaas en een slaaf, maar die van een werkgever en werkgever. Zwarte piet wordt zelfs afgebeeld gezeten op een paard, boven Sinterklaas. De rollen van sint en piet zijn altijd al die van streng versus vrolijk, zeg maar vader/moeder geweest. Het vrolijke aspect van Piet komt ook in uiting in zijn kleidng, die NIET moors is maar hetzelfde is als wat de CLOWNS rond 1800 droegen. De rode geschminkte mond is ook daar een verwijzing naar….

  En verder: zwarte piet is vooral lief. Zie het geweldige betoog van Dominee Gremdaat hierover: http://www.youtube.com/watch?v=-TAd4eeo1XA

    /  
 13. Renate

  Je leert je kinderen niet te liegen, En wat doe je zelf als volwassenen, je liegt en bedriegt je kinderen dat de goed ‘heiligman’ bestaat, om vervolgens later te verkondigen ‘hij bestaat niet hoor.’ Nou ik vond t zelf heel erg dat me moeder me al die jaren voorgelogen had.
  Ik op mijn beurt geef liever mijn kinderen zelf kado’s en kan nog volmondig zeggen: niks van vreemden aannemen je weet niet wat voor kwaads ze in zich hebben ;)

  Zwarte Piet droeg eerder een roe en een zak met snoepgoed. Sommige kinderen zijn bang voor Zwarte Piet. Dit kan aan zijn uiterlijk liggen, of aan dreigingen van ouders dat Zwarte Piet stoute kinderen in de zak mee zal nemen naar Spanje.

  Maken jullie je kinderen maar lekker bang, Maar pepernoten aannemen mag wel hoor!
  Wat leren we onze kinderen ook alweer? Geen snoepgoed aan nemen van vreemden.

  Hoe tegenstrijdig zijn we tegenwoordig, gek hé, dat sommige kinderen ontsporen.

    /  
 14. Inxentas

  Ik vind het allemaal maar zever. Ja, Zwarte Piet is van oorsprong een zwarte slaaf. WHO CARES. Hij is NU een kindervriend en een lolbroek. Als we alles moeten beoordelen over hoe het er VROEGER aan toeging dan heb ik nog wel een appeltje te schillen met die moordenaars en verkrachters van de Katholieke Kerk. Die lui hebben bij elkaar meer kills dan de Nazi’s.

  Als we het olijke karakter Zwarte Piet niet meer accepteren, omdat zijn oorsprong racistisch zou zijn, dan snap ik echter niet waarom Moslims hier dan wel welkom zijn. Buiten een kleurtje en rare kleding hebben ze namelijk ook nog eens een fascistische geloofsovertuiging.

  Rascisme is voornamelijk een kwestie van lange tenen en geen humor hebben. Het is allemaal overtrokken bullshit van een stelletje zuurpruimen. Flikker toch op met die hele klotediscussie, laat Piet met rust man.

    /  
 15. Peter Pardon

  Sint en zijn Racisme

  Identificatie met de assistent van Sint Nicolaas bezorgt steeds meer donker gekleurde immigranten aanstoot en ergernis, omdat zij er niet aan ontkomen zich te vereenzelvigen met de narrige knecht van de sint.

  Blanke ijveraars tegen racisme springen bij om hun kleuters in te prenten hoe wreed de negerslaven in vroeger tijden zijn mishandeld door de opa’s van hun opa’s.
  Het leugenachtige sprookje van Sinterklaas en Zwarte Piet maakt bewust, hoe wij vroeger omgingen met medemensen. Een warm pleidooi om eindelijk een eind te maken aan kleuterscholen zonder politieke theorie, was dan ook te beluisteren in “Debat op 2″ (KRO/NCRV) van 3 december 2011 met Ghislaine Plag.

  Waarom moet men zich aanpassen aan de leugen dat Zwarte Piet een leuk persoon is?
  Je ontkomt er niet meer aan in Nederland om je kind op te voeden zoals het je goeddunkt.
  Al weken van te voren zijn de scholen omgebouwd tot toonzalen van sinterklaasiconen en de kinderen worden gehersenspoeld om te geloven dat Zwarte Piet zijn grollen en grappen vertoont omdat hij zich zo grappig voelt.
  In werkelijkheid kan geen enkele slaaf zich welbevinden als hij wordt vernederd door knechting en verplicht wordt tot de rol van clown. Het is puur indoctrinatie om kleuters wijs te maken dat Zwarte Piet vrijwillig het vuile werk moet opknappen van een schoorsteenveger die zelf door de schoorsteen moet kruipen.
  Sinterklaas is een racistisch feest!

  Ouders worden in hun eigen huis geconfronteerd met kleuters die uit school komen onder de last van snuisterijen, schmink en narrenkledij waarmee zij zich hebben moeten vertonen als Zwarte Piet. Het is dan zaak de kinderen ervan te doordringen dat het sinterklaasfeest moet worden afgeschaft, aangezien zij anders hun donker gekleurde klasgenoten leren discrimineren.
  Sint Nicolaas is immers de leugen van de zich voortreffelijker achtende blanke cultuur die voortgaat te legitimeren om de mensenrechten te schenden.
  Het is een respectloos elitair feest van koloniale onderdrukkers die kinderen denken te mogen omkopen met geschenken opdat zij donker gekleurde medemensen gaan stigmatiseren.
  Deze praktijken doen denken aan een bepaald niet fraaie episode uit de nabije geschiedenis die begon in de jaren 30 van de vorige eeuw.

  Het is dan ook aan te bevelen “Debat op 2″ nog eens aandachtig terug te kijken samen met het gezin en dan met de kleuters te bespreken hoe dwingend de geloofsleer over de zwarte knecht weken lang door juf of meester opgedrongen wordt.

  Klik hiervoor op de samenvatting: http://youtu.be/M9n3d7GzFyQ

  De Generaal P.Pardon

    /  
  1. Nicky Samsom Auteur

   Ik ben het helemaal met De Generaal P. Pardon eens. Besef wel voordat je zijn, sterke argumenten, leest, dat de discussie op eerlijk onderwijs aan kinderen over onze cultuur al een hele open blik vereist. Als je nog geen enkel begrip hebt voor het racistisch element in onze cultuur (want daar gaat het uiteindelijk om, een potje schmink is hierin puur een symbool voor onwetendheid) raad ik je sterk aan eerst ook argumenten op te zoeken die voor minder ‘vergevorderden’ zijn. Kinderen moet je naar mijn mening helemaal buiten deze discussie plaatsen, dat gaat averechts werken. (Als een kind van tien deze zware materie weet te doorgronden, stel ik voor dat we het gelijk een hoge functie geven bij de NAVO.) Ik weet namelijk uit zeer recente persoonlijke ervaring dat het accepteren van een onbedoeld ingeslopen schoffering naar buitenstaanders in onze volksaard heel erg confronterend kan zijn. Het is net of iemand je persoonlijk iets kwalijk neemt. In mijn geval is dat niet zo. We zijn nou eenmaal producten van onze cultuur en tradities. Als je bijvoorbeeld al erkent dat met je ellebogen op tafel zitten, tijdens het eten, verschillend wordt ontvangen, ben je al een eind op weg. Tof dat je tot zover hebt doorgelezen. Succes. (Uiteraard heb ik op dit blog, hier eind november, begin december 2011 heel veel over geschreven. Ga in ieder geval verder met je zoektocht. Cofronterend, pijnlijk, maar uiteindelijk verrijkend. Op een gegeven moment ga je zien dat Slavernij alleen een voorbeeld is. Denk in een verder stadium ook over onze houding ten opzichte van Indonesië, WOII, Srbrenica en wees dan ook eerlijk over de kansen van minderheden in onze samenleving. Een potje zwarte/ bruine schmink kan dus confronterend, maar ook zeker verhelderend zijn.)

     /  
   1. Generaal P.Pardon

    Haha, mijn reactie was één grote satire. Ik meen er geen woord van. Ik wou alleen maar de fanatieke racisme-drammers persifleren. Maar mijn overdreven redenaties passen hier naadloos in de trend. Ik vind Nederlanders een volk dat voor tirannen zwicht, met een te grote vrouwelijkheid, zonder ballen. Nu zie ik het ervan komen dat ze zich moeten aanpassen aan hoe zwarte immigranten zich voelen bij Zwarte Piet in plaats van ANDERSOM. Caramba, wat een agressie komt er los bij deze volwassen mensen tegen de sprookjesfiguur Zwarte Piet. Waarom staan ze daar niet boven? Waarom identificeren ze zich ermee? Racisme is in the eye of the beholder. Ongetwijfeld komt hier de inhoud van de onbewuste beerput naar boven omdat een aantal zwarten in vorige levens slaven waren. Nu zijn ze geïncarneerd in het rijke geefgrage Nederland en gaan ze nog eens een keer hun eigen ruiten ingooien. Godddank treedt de politie meteen bruut op. Want de komende jaren zal de agressie tegen Zwarte Piet flink toenemen, met vechtpartijen, complete oorlog tijdens de intocht. Voor moslims verwijderen we kruisen, voor zwarten verwijderen we Zwarte Pieten, maar wat ons te doen staat is weer ballen krijgen. ALS HET JE HIER NIET BEVALT EMIGREER DAN.

      /  
    1. Wouter

     Jij bent een held.

       /  
     1. Nicky Samsom Auteur

      Ga je diep schamen G. P. Pardon. Maar goed, ontkennen van je eigen onnozelheid is een prima overlevingsmechanisme. Geloof me, ik ben echt heel cynisch van aard, maar kon met mijn cynische humor na echt goed nadenken deze blinde cultureel niet blijven ontkennen. maar bedankt dat je aantoont dat we er als volk nog niet klaar voor zijn. De film Der Untergang was ook in Duitsland een kaskraker, denk daar eens over na. die vuile rotmoffen zijn verder dan wij. Wat natuurlijk ook hoopgevend is. Het gaat uiteindelijk over de aard van de mensheid, niet over een klein landje.

        /  
 16. Jan Kaper

  Het was toch zo dat Zwarte Piet een kadootje in je schoen deed en daarvoor door de schoorsteen kroop en dat hij er door al dat roet er ZWART uitkwam ? Of heb ik het mis ??

    /  
  1. gabriella van dijk

   Nee ,je hebt het helemaal goed, hij werd zo zwart als roet in die schoorsteen. als de sint dat zelf had gedaan was hij ook zo zwart geworden.

     /  
 17. Nicky Samsom Auteur

  Geweldig Wendy, het zou echt mooi zijn als mensen even de tijd nemen om naar het programma te kijken. Het is echt de moeite waard. Het is NIET Debat op 2, daar bepaalden emoties te veel de toon. Het gaat hier om een integere, erg zuivere, intellectuele kijk op onze cultuur. Van mensen die van ons land houden.

    /  
 18. Really?

  Wat ik opmerkelijk vind aan dit onderwerp is de reacties van mensen.

  opmerkelijk>>>>>>>>>>>>
  1. Hoe slecht de witte Nederlander zijn geschiedenis kent.
  2. Dat mensen over het algemeen weinig tot geen inlevingsvermogen bezitten.
  3. Dat men de gezegde “appels met peren vergelijken” wel heeeel letterlijk neemt.
  4. Dat men graag argumenten aan kaarten die gebaseerd zijn op fictie “zwarte piet is zwart door al dat roet uit de schoorsteen en sinterklaas komt uit Turkije” Ik hoop dat jullie allen weten dat die hele vent niet bestaat en dat het een verzonnen figuur is.
  5. Dat volwassen mensen denken dat kinderen achterlijk zijn en kleuren blind. Ik denk eerlijk gezegd dat jullie kinderen de vergelijking tussen zwarte piet en zwarte mensen veel beter zien. Ik hoop dat ze jullie ooit eens zullen corrigeren.
  6. Dat wij Nederlander soms echt wereld DOM zijn!

  Nou lees hier maar snel overheen…. 2012 op naar bewustwording! ontwikkel of stop met voortplanten.

    /  
  1. Nicky Samsom Auteur

   Helemaal mee eens Really. Wie echt geïnteresseerd is in de conclusie die ik vanuit een oprecht journalistiek oogpunt heb geschreven, na veel innerlijk geworstel, kan die via onderstaande link vinden. Blijf weg als je alle antiZwartePietenargumenten gezever vindt, je bent gewaarschuwd:

   http://www.twitlonger.com/show/eie1hc

     /  
  2. whut

   Thanks Really? Waarschijnlijk een van de weinige intelligente reacties hier. Tussen al het defensieve en opmerkelijk BOZE gepraat, lijken mensen te vergeten dat het voor sommige donkere mensen niet per se gaat om het lulverhaal om Zwarte Piet heen, maar om het BEELD. De blanke persoon, die zichzelf zwart schminkt, met een krullende pruik en rode lippenstift. Dit is waar ik, en vele anderen zich ongemakkelijk bij voelen. En de meeste tegenreacties komen natuurlijk van blanke mensen, maar hoe kunnen zij in godsnaam weten hoe dit voelt? Ik snap niet waar die ontzettende vurigheid ineens vandaan komt, het is een kinderfeest, maar toch zijn het de volwassenen die zich ineens als kinderen gaan gedragen. En ik zie tegenwoordig weinig ‘Zwarte’ Pieten. Ze zijn gewoon bruin met mooie rode lippen en een kroespruik, maar als mij dat opvalt, ben IK weer de racist. Als het moslims waren die zich gediscrimineerd voelden door een soortgelijk figuur, dan zouden de reacties heel anders zijn, maar wij zwartjes moeten gewoon ophouden met zeuren lijkt wel..

     /  
 19. Pierre

  De ophef heeft allemaal te maken met nostalgie en met gewoontevorming. Het is moeilijk om vanuit het eerste het sinterklaasfeest normaal te bekijken.
  Zwarte Piet hoorde van oorsprong niet bij Sinterklaas, maar is in de 19de eeuw door een onderwijzer bedacht, waarschijnlijk omdat hij een duiveltje (die wel bij Sinterklaas en zijn voorganger Wodan hoorde) te grimmig vond voor kinderen. Hij introduceerde daarom een slaaf. Dat kon nog in die tijd; zwarte mensen waren minderwaardig.
  Nu veel Nederlanders dat eindelijk in de gaten krijgen (nostalgie is moeilijk te verdrijven; ook bij mij), lijkt het me de hoogste tijd (en zeker 20 jaar te laat) om Zwarte Piet weer te vervangen door zijn voorganger (zoals ook in andere Europese landen, want Sinterklaas is niet Nederlands, die domme Piet wel).

    /  
 20. gabriella van dijk

  stel dat we overgaan op blanke pieten. de meeste komt in de klas en vraagt:wie wil het hulpje van de Sint zijn??6 kinderen willen wel, maar een daarvan is een mooie Surinaamse bruine jongen .nee, die mag het niet.

    /  
 21. gabriella van dijk

  ik bedoel meester i.p.v. meeste

    /  
 22. jelmer

  Het Sinterklaasfeest kan nooit als “Nederlands” werelderfgoed worden betiteld, want het komt in heel Europa (en zelfs daar buiten voor). Nederland is wel het enige land dat een zwarte slaaf als vervanging van het kwaad (of de duivel) introduceerde. En al is Zwarte Piet al jaren van zijn ketenen ontdaan: zijn oorsprong is en blijft racistisch. Mensen die niet opggroeid zijn met het feest (veel buitenlanders), herkennnen direct de verkeerde verhoudingen en zijn geschokt. Wij, hier in Nederland zijn door nostalgie en door jarenlange brainwashing, al beginnende op kleuterleeftijd, ons er niet van bewust. We staan echt voor schut in deze tijd in de wereld. Lees ook eens dit artikel over de oorsprong van onze Zwarte Piet op wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet

    /  
 23. gabriella van dijk

  het kerstgroepjes, de teugels van de kameel wordt door een zwart jongetje vasgehouden.
  in de kerk sond een engeltje en een negertje. als je een muntstuk op de tong van het negertje legde knikte hij en rolde met de ogen
  mijn eerste communie;je kreeg van school een envelloppe mee met een negertje er op. daar moest je de ooms en tantes en ander bezoek langs gaan met een naald in de hand
  Ze mochten er in prikken maar wel geld in de envelloppe doen voor de missie..ik weet niet meer of in de oren prikken duurder was als in de schouder b.v.
  alles werd met goede bedoelingen gedaan,Maar als je daar nu over nadenkt..echt erg

    /  
  1. Nicky Samsom Auteur

   Als je begrijpt dat de film Der Untergang – een zeer rauwe, haast documentaire-achtige film, over de laaste dagen van Hitler in zijn Berlijnse bunker – OOK in Duitsland een kaskraker was EN daarnaast wilt accepteren dat het Verzetsmuseum hier net zo goed het Collaborateursmuseum had kunnen heten. Kom je een stuk dichter in de buurt van de kern van deze zeer pijnlijke discussie dan een slavernijsymbool blijvend te bagatalliseren. Zeker op AMSTERDAM.blog.nl een veel tastbaardere discussie. Als je daarbij begrijpt dat ik hier niemand persoonlijk mee wil schofferen, dat het enkel om een blinde vlek gaat in onze cultuur, dan is de kous af.

     /  
   1. Jeroen

    “De film Der Untergang was ook in Duitsland een kaskraker, denk daar eens over na. die vuile rotmoffen zijn verder dan wij. Wat natuurlijk ook hoopgevend is. Het gaat uiteindelijk over de aard van de mensheid, niet over een klein landje.”

    Nu ik dit zo lees heb je geen flauw benul van de huidige Duitse tijdgeest. Als je zegt dat Duitsers vuile rotmoffen zijn, dan geeft dat aan dat je geen verstand hebt en ik je hele verhaal niet serieus hoef te nemen. Beetje jammer Nicky, maar voor mij ben je gefaald en afgeschreven.

      /  
 24. Really?

  hoi nicky,
  ik denk dat dit wel dieper gaat dan een blindenvlek.
  Wij Nederlanders weten niet wat de definitie van racisme precies is en willen er niks van begrijpen.
  Wij krijgen op school de geschiedenis van holocaust, dat piet hein een grote held is en dat de gouden eeuw ow zo geweldig was (not). We leven in 1 grote leugen en houden bewust informatie achter voor onze kinderen (zoals slavernij en het sinterklaasfeest). Er speelt wel meer maar dit zijn enkele van mijn voorbeelden.

    /  
  1. Nicky Samsom Auteur

   Geniaal Really? wij begrijpen elkaar. Helaas moeten we voor een discussie met mensen die alleen met emotionele argumenten komen en niet openstaan voor de lijst aan feiten die jij zo in een comment op een internetforumpje even uit je mouw weet te schudden, de raarste middelen uit proberen.
   Ik ga zo even een blogpost over iets positiefs plaatsen uit onze uiteindelijke zeer ingewikkelde maar daardoor niet minder interessante en uiteindelijk ook vrij mooie samenleving.
   Emoties proberen weerkaatsen met feiten die niet gehoord worden, kan mij inmiddels niet meer raken, dat heb ik met hier aan meedoen dan nog wel geleerd. Erg leerzaam.
   Het is wel heel erg vermoeiend. En dat is nog een behoorlijk understatement. We kunnen niet anders dan deze discussie voortzetten. Onze achterkleinkinderen moeten verlost zijn van deze hevige cultuursprogrammeerfout. Maar met de huidige digitale middelen is in gesprek gaan het probleem niet. Scheldkanonades zijn ergens hoopvoller dan complete onverschilligheid. Ik moet nu even iets anders gaan doen. Het is wel onze plicht om er zo nu en dan wel weer op terug te komen. Ook in juni.

     /  
   1. Really?

    Ik wil Nicky Samsom heel erg bedanken voor zijn eerlijke en oprechte Blog! Veel geluk in het leven en je werk. groetjes uit Amsterdam.

      /  
    1. Nicky Samsom Auteur

     Wauw, toffe woorden Really?. Dank.

     Statement: Persoonlijke conclusie na een weekje grondig onderzoek over de vraag: Waarom weigeren zoveel Nederlanders te bekennen dat Zwarte Piet een restant is van ons slavernij-verleden?
     antwoord op: http://www.twitlonger.com/show/ej7b50

       /  
 25. Really?

  Je ziet het studie en opleiding zegt weinig in Nederland want in werkelijkheid zijn er veel mensen wereld DOM!
  Soms schrik je als je dit soort onderwerpen bespreekbaar maakt met intellecten. Dat is het moment dat ik pas angstig word want dat zijn de mensen die de wereld regeren. Dit jaar besef ik pas dat Nederland niet klaar is voor een multiculturele samenleving. Ik vraag me af of Balkenende dit bedoelde met V.O.C mentaliteit…..?!

    /  
 26. DfTg

  En wat dan nog, Zwarte Piet is racisme. Het is een feest, een >>feest<<, oelewappers. Het is niet echt, het is nep. Als je het echt gaat maken, zou ik even bij de psychiater langsgaan! Laat de kinderen nou genieten van iets dat herinnert aan het verleden. Het is helemaal niet verkeerd om het te vieren en het is juist een uitgelezen kans om racisme bespreekbaar te maken met kleine kinderen.

    /  
 27. Kris Kaster

  Nog zeven maandjes slapen, dan kunnen jullie alweer verderzieken. Kak de beerput intussen goed vol om straks vuiler te kunnen spuiten. De wapenstok van de politie doet ook weer mee.

    /  
 28. Prente

  ‘Zwarte Piet is racistisch.’
  ‘… is racisme, zul je bedoelen.’
  ‘Whatever, het is achterhaalde folklore, het is racistisch.’
  ‘Je zegt het zelf al. Traditie, zul je bedoelen.’
  ‘Whatever, het is de zwarte knecht van Sinterklaas.’
  ‘Het is geen knecht, maar een medewerker, en hij is zwart door het roet van de schoorsteen.’
  ‘En die gouden ringen in zijn oren dan, en die
  dikke rode lippen?’
  ‘De lyriek van een sage mijn beste, de gelaarsde kat had eerst ook geen laarzen aan.’
  ‘Nou vergelijk je kruid- met pepernoten.’
  ‘Doe ik ook liever niet, luister: zonder Zwart Pietendiscussie geen Zwarte Pietendiscussie, geen stigma’s; geen racisme. Opgelost.’
  ‘Kinderen worden op deze manier fout voorgelicht.’
  ‘Wat stel je dan voor?’
  ‘Gekleurde Pieten.’
  ‘Dan is de rode Piet een communist, de gele een Chinees, de blauwe een liberaal, de roze een homo, de paarse een Teletubbie en de groene een bijgeschminkte Yolande Sap?’
  ‘Je haalt dingen door elkaar.’
  ‘Graag!’
  ‘Een universele regenboogpiet dan?’
  ‘Gay.’
  ‘Hmm. Tsja. Wat zou kunnen …’
  ‘Ja?’
  ‘Waarom is die pedofiele baardaap eigenlijk als enige wit?’
  ‘Hij is Kaukasisch, pardon, Castelliaans meen ik.’
  ‘Je lult, maar toch …’
  ‘Ja?’
  ‘Ze zouden Sinterklaas zwart moeten maken.’
  ‘Zijn we er dan?’
  ‘En dat paard van ‘em ook.’
  ‘Natuurlijk.’
  ‘Mag ik mijn aansteker terug?’
  ‘Alstu.’
  ‘Danku.’
  ‘Fijne dag!’
  ‘Werze!’
  ‘Jij ook!’

    /  
 29. GeronimoX

  Het enige waar ik me altijd aan stoor in de Sinterklaastijd zijn de bruine pieten en het Surinaams Antilliaanse accent wat sommige pieten nodig achten. Roetzwarte mensen bestaan niet, dus een ieder die zich daardoor laat beledigen wil zich beledigd voelen.
  Daarnaast blaas je nogal hoog van de toren over de Amerikaanse maatschappij, maar segregatie hebben we in Nederland nooit gekend en de boter op onze hoofden, hoewel niet minder verwerpelijk, dateert van eeuwen geleden, niet van pak ‘m beet 50 jaar geleden.
  Daarnaast zijn in de de Amerikaanse cultuur de hulpjes van Santa Claus kleine mensen en dat is eigenlijk nog discriminerender, omdat die kleine mensen worden weggezet als niet-menselijke elfjes.

    /  
 30. gabriella van dijk

  vinden de Creolen, de andere mooie bruinen mensen het echt discriminaatie dat wij kinderen een zwart gezichtje schilderen en een leuk pakje aan trekken ? bij veel zaken speelt wel discriminatie, maar hier niet.Als je bij al onze tradities zo diep na gaat denken, terug gaat graven in het veleden bederft dat een leuk feest waar blanke en donkere kinderen plezier aan beleven. het doet nieumand kwaad, alleen echt jammer dat er volwasswnen zijn van nu, die er waarschijnlijk vroeger ook een leuke tijd door het sinterklaasfeest hadden, dat zij nu ineens er een drama van maken. doe nou eens normaal.

    /  
 31. jard

  Natuurlijk is het van oudsher racistisch. Alleen wij Nederlanders die het als kind hebben meegemaakt zien dat niet! Het is moeilijk om afstand te doen van folklore. Maar dat hoeft ook niet! Zwarte Piet is in de geschiedenis veel langer ‘niet slaaf’ geweest. Een duiveltje of een raaf. Het feest paste zich aan. Dat is het enige wat we moeten doen, aanpassen. Sinterklaas moet niet meer zo kleurllos kijken bij het werven van zijn personeel!(en natuurlijk gaan weer duizenden mensen roepen dat Piet nu toch geen slaaf is e.d. Doe maar, we weten immers waar het vandaan komt: nostalgie)

    /  
 32. gabriella van dijk

  ja het is nostalgie. daarnaast wil ik wel even kwijt,dat wij het heel normaal vinden dat in Nederland een heleboel donkere mensen hebben die voor blanke bazen werken.

    /  

Comments are closed.