Gezien bij IDFA: The Rwandan Night

Deze documentaire rauw noemen is een understatement en dat is een understatement. Meteen bekruipt je het idee dat je naar ongemonteerd materiaal zit te kijken. Om en om vertellen verschillende talking heads hun verhaal, afgewisseld door beelden van herdenkingsdiensten en opgravingen van lijken.

Het past bij het onderwerp. Omgaan met de genocide in Rwanda. Een zoektocht die meer vragen oproept dan beantwoordt. Gedurende de voorstelling – dinsdag begin van de avond, woensdag 19 november – liepen verschillende mensen weg. Wie weet vanwege de kwaliteit, maar het kan ook zijn dat het onderwerp voor een enkeling te heftig was.

Rauw.

‘Ik kan niet vergeven, ik kan niet rouwen, de genocide is in mijn hoofd nog altijd bezig.’

Zoiets vertelde een van de vele sprekers. Dat gevoel brengt de film ook goed over. Het ondenkbare dat toch echt heeft plaatsgevonden wordt vanuit verschillende invalshoeken verteld. Door getuigen, nabestaanden, academici, aanklagers. De maker is zelf familie verloren.

Verwacht geen geweldige docu, maar wel een indrukwekkende confrontatie. Rauw.

 

Lees ook:Gezien bij Cinecenter: Boyhood
Lees ook:Gezien bij IDFA: Tea Time
Lees ook:Slappe tekst uit SBS6-film doet me aan FC Barcelona – Ajax denken
Lees ook:Gezien bij IDFA: #chicagoGirl – the Social Network takes on a Dictator
Lees ook:Ajax en Joden op BBC Radio 5

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>