Sunny Bergman legt vinger op de zere plek

oogkleppenVerkleed als Zwarte Piet door een niet Nederlandse West-Europese stad lopen, dit filmen en kijken wat de reacties zijn. Een even simpel als briljant idee. Sunny Bergman gooit het als promotie voor haar IDFA- en VPRO-documentaire de wereld in.

De grootste handicap die de meesten van ons hebben om de Zwarte Pietdiscussie te kunnen voeren is toch wel onze Nederlandse jeugd. De schmink gaan we daardoor onbewust met pepernoten, schoenzetten, magie, surprises en cadeaus associƫren. Daar is niets discriminerends aan.

De Britten in Bergmans promo – ze filmt in Londen – tonen echter aan hoe we zonder deze conditionering zouden reageren. Ze zijn stuk voor stuk geschokt. Ze zien de figuur als een ‘colonial hangover’, zoals acteur Russell Brand het eloquent weet te formuleren.

Lees ook:“Sint en Piet daar komen wij ook wel uit.” Aldus burgemeester Van der Laan
Lees ook:Zwarte Piet niet
Lees ook:Amsterdamse Wethouder Van Es spreekt zich uit tegen Zwarte Piet
Lees ook:TEDx-praatje dat ons langs Zwarte Piet kan helpen, aankomende Sinterklaasperiode
Lees ook:Albert Heijn zou Zwarte Pietdiscussie met gedicht nieuwe draai kunnen geven

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Sunny Bergman legt vinger op de zere plek

 1. Ronnie

  hoezo in scene gezet… jeetje dat zit er zo dik op

    /   Reply  / 
 2. Anton Spruijt

  Hahaha, heel toevallig liep Russell Brand daar!

    /   Reply  / 
 3. Jordan Evers

  Engeland heeft ook een Zwarte Piet: de Black Morris Dancers. Sunny Bergman (met 0,0 ervaring in het Sinterklaasfeest want: nooit gevierd) en half Engels, wist dat ‘natuurlijk’ niet. Ze kreeg 1,5 ton van het Filmfonds, maar Arnold-Jan Scheer, Sinterklaasexpert met 30 jaar onderzoek naar midwinterfeest in heel Europa, die ook een docu maakt over Zwarte Piet, krijgt niets en is nu een crowdfunding gestart: http://www.cinecrowd.nl/zwartgemaakt

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>