Johan Cruijff is groter dan voetbal, logisch

AojaxshirtNoem me naïef, maar pas bij de reacties van mensen die niks met voetbal hebben, merk ik wie er net is overleden. Blijkt een hele meneer te zijn.

Kort na het bekend was, plaatste een kennis die ik via Ajax ken een tweet waarin hij iedereen condoleerde. Poe hee, is dat niet wat overdreven? Hij zette erachter dat wie het overdreven vond, maar even moest nagaan wat Johan voor onze club heeft betekend. Tja. Maar dan nog.

Johan Cruijff. Ik heb er een wat ingewikkelde relatie mee. Grote held uiteraard. Ik ben Ajaxsupporter, dus ik kan mijn hele leven al niet om hem heen. Het jaar dat ik voetbal – lees Ajax – net bovengemiddeld tof begon te vinden, speelde hij echter in dat andere rood-witte shirt. Iets met een F. En de laatste jaren werd zijn naam verbonden aan een zogenaamde revolutie. Niet altijd even leuk om op de tribune over te praten.

Het achtuurjournaal opende donderdag met een mevrouw in Betondorp, die in de camera zei dat ze niets met voetbal had, maar dit nieuws toch wel heel erg vond. Opeens begreep ik het. De twitterkennis had helemaal gelijk. Hij was zelfs nog voorzichtig. Cruijffs dood is de rouwversie van oranjekoorts. Het voetbal wordt bijzaak waardoor echt iedereen zich betrokken voelt.

Rotterdammer
Iedere Amsterdammer, Catalaan, Rotterdammer, Nederlander kan gecondoleerd worden. Ook het jongetje bij het journaal dat vreesde voor het verdwijnen van die geinige voetbalveldjes in woonwijken – verder kende hij de naam Cruyff niet. Ook zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn. We leven nu na JC.

Je kunt Cruijff niet alleen de Messi van vandaag noemen. Hij is veel en veel meer. Taalvirtuoos. Filosoof. Amsterdam-, Barcelona- en Nederland op de kaart-zetter. Voetbalontstijger dus. Zo goed, dat hij in een andere categorie dan die van zijn collega’s valt.

De eerste officiële reactie van Ajax via sociale media was erg ongemakkelijk. Een vrij recente foto van Johan met geboorte- en sterfdatum. Veel meer was het niet. Kil. De club waar hij tot de laatste dag mee verbonden was, kon de juiste snaar niet direct vinden. Ook zij hadden wat inspiratie van afstand nodig. Feyenoord – o ja, dat was het – deed het een stuk beter. Zij gebruikten de woorden ‘de allergrootste’ direct op hun site. En dat was hij. Is hij.

Johan Cruijff. Een grotere Nederlander is er niet. Om hem te citeren: je gaat het pas zien als je het doorhebt.

Lees ook:Herinneringen aan jarige Johan Cruijff worden verzameld door het Amsterdam Museum
Lees ook:Cruijjf is nou net zo iemand die niet kan sterven
Lees ook:Cruijff als bondscoach op WK
Lees ook:Johan Cruijff kan toch gewoon zijn excuses aanbieden voor die racistische opmerking?
Lees ook:Johan Cruijff-schaal niet meer dan een generale repetitie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>