Van harte gefeliciteerd Hennie Spijkerman

Vandaag is Ajax assistent-trainer Hennie Spijkerman 63 jaar geworden. Dat kan ik als Hennie-fan niet aan me voorbij laten gaan. Vlak voor de kampioenswedstrijd van vorig seizoen schreef ik een ode voor hem. Van harte gefeliciteerd.

 

Ode aan Hennie Spijkerman
(3 mei 2013)

Als ik van iemand helemaal niets af weet bij Ajax, dan is het wel van Hennie Spijkerman. Met een keepers- en trainersloopbaan in de krochten van het betaalde voetbal, lijkt hij in de dug-out naast die twee zeer bepalende oudspelers van Ajax, Barcelona, Inter en Arsenal het antwoord op de vraag: wie hoort er hier niet thuis? Toch straalt hij dat niet uit.

Sterker nog, bij uitwedstrijden – die ik doorgaans op tv volg – gaan bij shots van de reservebank mijn ogen veel vaker richting Hennie dan naar Frank of Dennis. Mijn twee jeugdhelden hoef ik waarschijnlijk niet per se te zien. Die bestaan ook zonder live-beelden in mijn hoofd. Daar bewegen ze ook veel meer. Maar Spijkerman ken ik alleen van deze setting. Verder niet. En ik moet zeggen, dat zitten doet hij best goed.

Hij kijkt dan grotendeels behoorlijk chagrijnig, soms meen ik zelfs een pruillip te zien. Regelmatig met de armen over elkaar. Het lijkt me niet iemand die met zich laat sollen. Ook niet een type om geheel onverwachte woede-uitbarsting te hebben. Hij heeft vast een kalmerende uitwerking op de spelersgroep.

Uiteraard lul ik maar wat raak, zoals ik al zei, je hoort nooit wat over die man. Het kan niet anders dan dat het iemand is die je er goed bij kan hebben. Zijn PEC Zwolle en Go Ahead Eagles verleden helpt hier ongetwijfeld bij.
Stel je voor dat je naast De Boer en Bergkamp nog zo’n gigant had zitten. Het evenwicht was natuurlijk direct zoek. Met Dennis Bergkamp heb je de geniale spits met een bescheiden karakter. Met Frank de Boer de verdedigende leider die in alle omstandigheden eerlijk is en normaal blijft doen. En met Hennie Spijkerman heb je dan uiteindelijk de keeper die… ja weet ik veel, ik ken de beste man dus helemaal niet.

Het oogt in ieder geval goed. Die wat norse man met de zachtmoedige uitstraling. Ik hoor ook nooit iets negatiefs over hem. Dat kan natuurlijk maar een ding betekenen. Zonder Hennie Spijkerman zou er zondag helemaal geen kampioenswedstrijd zijn. Of wel. En dat is het mooie. Je weet het niet met Hennie. Een rustgevend mysterie tussen de wereldsterren. 

 

Lees ook:Ode aan Hennie Spijkerman
Lees ook:Koffiepauze van Ajax
Lees ook:Ajax kan haast beter hossen dan voetballen
Lees ook:Ajax-toppers 2012-2013: Jody Lukoki
Lees ook:Dat ontzag van de Zwolle-coach voor Ajax wil ik meer zien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>