Bergkamp kijkt vooruit en ziet Arsenal op zijn pad komen

van sportgeschiedenis.nl

Dennis Bergkamp is de personificatie van mijn eigen voetbalcarrière. Althans, mijn supportersloopbaan op driezitters, barkrukken, sta- en zittribunes. Toen ik net ontdekte dat Studio Sport nog leuker was dan Toppop, debuteerde hij namelijk bij Ajax 1 en vrij kort erop bij Oranje. Als rechtsbuiten. De eerste grootheid die ik van debuut tot afscheid mee heb gemaakt.

Zo’n duidelijke handtekening als hij had op het veld, zo nietszeggend was hij er buiten. Dat versterkte zijn weergaloze stiftgoals alleen maar. Wie zo voetbalt hoeft verder natuurlijk niets te zijn.

Er is een documentaire over zijn tijd bij Ajax, hier hoorde tussen de prachtige voetbalacties volgens de makers vreemd genoeg ook een interview bij. Hij zit op een knusse bank in een huiskamer – als ik het me goed herinner – en geeft met lichte tegenzin antwoord op van alles en nog wat. Zijn commentaar over wedstrijden is wel te pruimen, hier vrolijkt hij van op. Maar op plichtmatige vragen over zijn leven buiten de lijnen kan ik me alleen herinneren dat hij veel “ik ga liever voetballen” zegt. Terecht.

Arsenal

Nu is hij dus in het nieuws omdat hij in de Engelse krant The Telegraph zegt dat hij zichzelf wel bij Arsenal ziet over een aantal jaar. Mooi. Vooral daar wordt hij gezien als een verlosser. Zijn komst naar Londen veranderde Boring Arsenal in één klap van karakter. Hij deed de tegenstanders dus ook op de tribunes verstommen. Hij zegt in het artikel onder andere: “The feeling Johan Cruyff has had for Barcelona, I have the same with Arsenal.

Dat Dennis ook aangeeft nog een paar jaar bij Ajax op de bank te willen zitten, vind ik ook geruststellend. Naast andere jeugdheld Frank de Boer natuurlijk. Een minder technisch talent vroeger, maar des te meer een aanvoerder. Nooit op z’n mondje gevallen. Het ideale duo. Ze houden elkaar jong door samen ouder te worden. (Met elkaar bedoel ik uiteraard mezelf, maar dat had je natuurlijk wel door.)

Lees hier het The Telegraph-artikel

Lees ook:Dennis Bergkamp als standbeeld vereeuwigd bij Arsenal
Lees ook:Dennis Bergkamp in het Olympisch stadion
Lees ook:Van harte gefeliciteerd Hennie Spijkerman
Lees ook:Ode aan Hennie Spijkerman
Lees ook:Park Schinkeleilanden wint Groene Stad Award 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>