125 jaar sluit het Centraal Station het IJ af

Zo vanzelfsprekend als het Centraal Station nu is, zo vreemd moet het rond de opening – deze maand 125 jaar geleden – zijn geweest. De kunstmatige stationseilanden en vooral het gebouw van architect Cuypers hebben Amsterdam immers lomp afgesloten van het bestaansrecht, open water. De stad lag ineens niet meer direct aan de Zuiderzeemonding, het IJ. In een klap was de stad geen zichtbare trotse havenstad meer. Niet niks.

Niemand die het heeft meegemaakt die nog leeft natuurlijk, maar dat het wat teweegbracht, is niet moeilijk voor te stellen. Opkomst van Noord-Zuidlijn, IJ-, Coen-, Piet Heijn- en de Zeeburger-tunnel zijn er niets bij.

Het is niet voor niets dat het gebouw een kathedraal in stadspoortvorm is. De Amsterdammer moest overgehaald worden met een imposant gebouw. Dat het in dezelfde periode gebouwde Rijksmuseum een tweelingbroer lijkt, is ook geen toeval.

Stadspoortpaleizen aan de Noord- en de Zuidkant van de stad, moesten de stad meer allure geven. Dat is vanuit nu bezien behoorlijk gelukt. Gezien de grote belangstelling rond de heropening van het Rijks – niet ieder gebouw heeft een koosnaampje – en de jarenlange interesse rond de renovatie van CS.

De eind negentiende eeuwse Amsterdammer leek er ook voor te vallen. De trein was behoorlijk in opkomst en de spooreilanden tussen Centrum en Noord zorgden ervoor dat er weinig sporen kriskras door de stad hoefden. In feite heeft het station door het IJ af te sluiten de eeuwenoude functie van het stukje Amsterdam juist behouden. Als toegang tot de stad.

Het gebied geeft mooi aan hoe de stad altijd in beweging is en dat altijd zal blijven. Rond de Zeedijk ligt de oorsprong. Rond de Dam en de Beurs de geschiedenis van de eeuwige handel. Op de stationseilanden de elegante samenklontering met de industriële revolutie. Bij de Passengers Terminal de doorlopende zoektocht naar verschillende vormen van toerisme. En ondergronds ligt de toekomstige Noord Zuidlijn al klaar.

Een eindeloze reeks bewegingen die Amsterdam onsterfelijk maakt, waar het Centraal nu als vanzelfsprekend 125 jaar deel van is. Best mooi om even bij stil te staan. Of je nu voor- of tegenstander bent van een bepaalde ontwikkeling, je hebt er uiteindelijk maar mee te leven.

Kijk hier wat er in oktober allemaal aan festiviteiten is op het Centraal Station

Lees ook:Uitzichtbederver Schreierstoren viert 123ste verjaardag
Lees ook:De centrale ingang van het CS is weer open, neem het voor lief en doe er niets mee
Lees ook:Centraal zakt weg
Lees ook:Ik mis de enorme verbouwing van CS een beetje
Lees ook:Denken aan het Centraal Station tijdens het opruimen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>