Als scooterrijders al geen helm op hoeven, zullen fietsers zich zeker geen zorgen hoeven te maken

“Plan helmplicht lijkt te gaan sneuvelen in Tweede Kamer” lees ik als kop die verwijst naar een AT5-bericht. Gevoelsmatig denk ik dat het over fietshelmen gaat. Het is namelijk best raar dat door de fietscultuur in Nederland deze vanzelfsprekende veiligheidsmaatregel – in de rest van de wereld dan – nooit een issue is geworden. De kop doet mij vermoeden dat de politiek het dan toch eindelijk aandurft; om veiligheid boven traditie aan te kaarten. Maar nee hoor, het blijkt over snorscooters te gaan.

Uiteraard lijkt het mij ook best raar om een helm op te zetten voor een ritje op mijn stadsfiets. Het zal aanvankelijk voelen alsof ik het ding op moet terwijl ik loop. Ik zal me ook zeker verzetten. Maar als je er even over nadenkt is het juist veel logischer dan blootshoofds fietsen.

Het verkeer is hier dan wel beter ingesteld op fietsers dan waar dan ook ter wereld, maar dat betekent niet dat er geen ongelukken gebeuren. Zo’n redenatie zou er voor kunnen zorgen dat je in Stadskanaal misschien geen autogordels om zou hoeven, maar in de stad Groningen wel. Dat er ergens minder dodelijke ongelukken gebeuren, betekent niet dat de dodelijke ongelukken niet bestaan.

Emotie vs. ratio
Het is de kille kansberekening tussen emotie en ratio die continu wordt gemaakt. Weegt voorspelbare grote weerstand op tegen de ellende van die paar ernstige ongelukken die voorkomen kunnen worden? Of zou het niet meer dan betutteling zijn?

De harde cijfers spreken al jaren – lichtelijk – in het voordeel van een fietshelmplicht, maar de overheid zou wel gek zijn om een grote campagne te voeren, laat staan om bloothoofden te bestraffen. Nederland is fietsen zonder helm. Nog vanzelfsprekender dan het uiterlijk van een sprookjesfiguur in een folkloristisch (kinder)feest.

Maar het AT5-bericht ging dus over scooters. Daar wordt in oktober door de Tweede Kamer over gepraat. Aan fietsers worden de vingers natuurlijk niet gebrand.

Lees ook:Dodehoekspiegels op kruispunten in de stad
Lees ook:Londenaren kunnen ons niet evenaren
Lees ook:Chip in fiets tegen diefstal
Lees ook:Hoera, het onzinnige gesteggel over de fietstunnel onder het Rijks zet door
Lees ook:Fietsers onder Rijks blijven ongehinderd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>