Ik mis de enorme verbouwing van CS een beetje

Ik mis de verbouwing van het Centraal Station een beetje. Die staat van het gebouw – waarin het niet meer was dan zijn eigen skelet – was veel eerlijker dan de huidige gelikte versie, die nu zo tegen bijna af aanzit. Schijnbaar. Want niets is ooit af.

Als iets ons onderscheidt van andere diersoorten is het deze schijnheiligheid. Wij worden constant afgeschermd van de waarheid. Hebben Klokhuis nodig om te weten hoe het echt zit. Een vos ziet een kip, voelt instinctmatig wat hij moet doen en vangt het.
Kippen die wij zien, staan op de kinderboerderij. Kippen die wij eten leven echter niet, die liggen gewoon opeens in de koeling van de supermarkt. Daar zijn we bijzonder oneerlijk in. Haast alles speelt zich afgeschermd af. Tot in het extreme. Voor restaurants waar een kok sushi voor je neus klaarmaakt, zijn we bereid een godsvermogen te betalen. Alsof dat zo bijzonder is.

Tijdens de verbouwing was het Centraal dus veel eerlijker. Betonnen wanden, dikke kabels met hier en daar een bouwlamp lieten het echte station zien. De schijnheilige huisstijl van de Nederlandse Spoorwegen, die vertraagde treinen en de miscommunicatie met Prorail doorgaans moet bedekken, was ver te zoeken.

Hoewel het hoofdgebouw van lange tijd werd afgedekt met een zeil waarop een enorme foto – op ware grote – van het gebouw in ‘betere tijden’ stond, had dat wel iets. De wanhopige pogingen om een oncontroleerbare wereld toch te controleren, werden er behoorlijk aandoenlijk door versterkt. Het beste van twee werelden.

Lees ook:Kritiek na onderzoek treinontsporing CS deze zomer
Lees ook:Uitzichtbederver Schreierstoren viert 123ste verjaardag
Lees ook:125 jaar sluit het Centraal Station het IJ af
Lees ook:Denken aan het Centraal Station tijdens het opruimen
Lees ook:De centrale ingang van het CS is weer open, neem het voor lief en doe er niets mee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>