Sex, drugs en het Olympisch Stadion

Sjaak Swart 75

Ik vind schaatsen al jaren geen hol meer aan. Behoorlijk jammer. Het concept is gewoon te flinterdun voor me. Een vierhonderdmeterbaan waar individuen meer tegen de tijd dan tegen elkaar rijden. Het spannendste wat er deze eeuw gebeurde, is dat iemand door een gebaar van zijn coach niet van baan wisselde. Poeh poeh. Sex, drugs en schaatsen zul je niet snel iemand horen zeggen.

Olympisch
Toch wil ik heel graag naar een NK-schaatsen dit seizoen. Doe maar het NK-sprint. Daar is de kans het kleinst dat ik in slaap val. Het is dit jaar namelijk in het Olympisch Stadion. ‘Mijn’ Olympisch stadion. Waar ik Ajax grootste dingen heb zien winnen en waar nog duidelijk tekenen zijn van een wielerbaan. Een echte sporttempel, of sex, drugs en het Olympisch zoals ik altijd zeg.

Dan lijkt het me wel verstandig als hoem-pa-pa-gezelschap Kleintje Pils de toegang ontzegd wordt. Dat zijn de voornaamste vernielers van de schaatscultuur. Nog meer dan het bizarre idee dat er altijd maar onder een dak moet worden gereden. Vanwege de misvatting dat snelle tijden iets met een toffe sport te maken hebben.

Duivenpoep
De stap naar een ijsbaan in het Olympisch is sterk. Verhalen over voor dan wel na de sneeuw-/regenbui starten. Over de wind. Hopelijk kou. En met een beetje mazzel veel overlast van vogelpoep. Amsterdamse duiven hebben een reputatie hoog te houden.

Ook zal het chagrijn van de hoofdstad de sport alleen maar goed doen. Het Kameleonboekengehalte begon in Friesland iets te groot te worden. Mart Smeets is er al hele vreemde truien van gaan dragen. Noors, maar ook wel bij Friesland passend. Hier zou hij ermee als hipster kunnen worden gezien. Daar kijkt hij natuurlijk wel voor uit. De Friese namen die het opleverde – zoals Rintje Ritsma en Thijsje Oenema – zijn dan niet te evenaren, maar ze vertellen ook dat de sport daar toch wel altijd verankerd zal blijven.

Ik zal vast niet de enige zijn die de sport wat uit het oog is verloren, wat pr buiten de meest chauvinistische provincie kan geen kwaad. Daarbij is het een initiatief van Rintje himself, dus Lemmer is alvast om.

Voor het eerst in jaren heb ik in ieder geval echt weer zin in potjes schaatsen. Die rondjes in het Olympisch zijn wel pas na de Spelen, maar ook dat is geniaal bedacht. Dat zorgt er in ieder geval voor dat ik een of twee schaatsers zal herkennen.        

Lees ook:NK-allround 2013/2014 mogelijk in het Olympisch Stadion
Lees ook:Dennis Bergkamp in het Olympisch stadion
Lees ook:Aftellen naar de verjaardag van Sjaak Swart in het Olympisch
Lees ook:Ajax zou meer bekerwedstrijden in Olympisch moeten spelen
Lees ook:Ajax misschien weer in Olympisch Stadion

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>