Hoe lang komt Amsterdam-Noord nog in hipsterlijstjes voor?

Vandaag lees ik bij AT5* een zoveelste berichtje over de hipheid van Amsterdam-Noord. In een hippe-wijken-toptien op een bepaalde site staat het op drie.

Ik heb heus een zwak voor Noord. Kom graag bij Eye, hou erg van de Tolhuistuin en ben ook geregeld op en rond het NDSM-terrein te vinden. Dat de Shelltoren Dancetoren wordt klinkt ook veelbelovend, maar de op twee na hipste wijk ter wereld?  

Straks gaan drommen toeristen dit soort rare berichten nog geloven. Komen ze massaal naar het stadsdeel. En daar staan ze dan. Op de Klaprozenweg of langs de Waddenweg.

Natuurlijk is Noord al jaren up and coming. Voor Amsterdamse-binnen-de-ring-begrippen is het nog betaalbaar. Net als in eeuwig trendy delen van Berlijn spreekt dat jonge creatievelingen aan. Niets meer aan veranderen. Het zeker ook niet aan de grote klok hangen. Dat lijkt me dé manier om het snel over te laten zijn.

Brug
Ook een doodsteek lijkt me het doorzetten van de plannen voor één of meerdere fiets- en loopbruggen, die de ponten overbodig zouden maken. Persoonlijk vind ik het een prima plan, je betrekt het stadsdeel meer bij het centrum. Maar het lijkt me ook de manier om hipheid te smoren.

De aantrekkingskracht zou weleens een niet zo hip onroerendgoedmonster kunnen scheppen. Rond Overhoeks gebeurt dit al. Waarschijnlijk is dit ook de bedoeling. De hipsterfase van het stadsdeel als onderdeel van de adolescentie. De weg naar een typisch onbetaalbaar deel van Amsterdam.

Het huidige unieke karakter van Noord is voor een groot deel te danken aan het gebrek aan bruggen. Die pontjes zijn niet alleen leuke onderbrekinkjes in het drukke stadsleven, ze houden de stad ook vrij relaxed op afstand. Niet te ver om helemaal te vergeten. Net ver genoeg om wat excentriciteit te behouden, om zo nu en dan in vreemde hipheidslijstjes op te duikelen. De vraag is nu hoeveel projectontwikkelaars deze lezen.

 

*(Het AT5-berichtje van vandaag is gebaseerd op een lijst van afgelopen augustus, zie ik later. Dit onderstreept alleen maar de wanhoop van dit soort ‘nieuws’.)

Lees ook:NY Times schaaft mijn oordeel over Amsterdam-Noord bij
Lees ook:Miss verkiezing in Amsterdam-Noord
Lees ook:‘Stop Hennep Thuisteelt’ actie in De Baarsjes
Lees ook:Spannende dag voor Noord-Zuidlijn, ‘gaap’
Lees ook:Awakenings daagt Noord voor rechter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>