Zwarte Piet-voorstanders worden almaar wanhopiger

Het is duidelijk, ik hoef eigenlijk niets meer over Zwarte Piet te schrijven. Er is iets in gang gezet waardoor het onomkeerbaar is. Binnen vijf jaar zal Piet zijn make-over voltooien, dat is me nu wel duidelijk.

In de Volkskrant proberen ze op de opiniepagina’s doorgaans onderwerpen uit de verschillende kampen te belichten. Bewonderenswaardig, daar kunnen veel redacties nog wat van leren. Het maakt de onevenwichtige verdeling tussen sterke argumenten en drogredenen over Zwarte Piet ook erg inzichtelijk.

Sterk
Piet tegenstanders komen met behoorlijk wat sterke argumenten die moeilijk zijn te weerleggen. Laatst Robert Vuijsje nog met zijn ontdekking dat je als witte Nederlander de pijn van een minderheid hebt te accepteren, zelfs als je het niet helemaal begrijpt.
Het is maar een voorbeeldje, ik heb er zelf ook veel over geschreven. Over de schoffering van Piet is nou eenmaal eenvoudig te schrijven. Je wordt gesteund door logica. Voorstanders hebben enkel emotie om er iets over te zeggen. Of drogredenen dus, als ze echt wanhopig zijn.

Drog
De voorstanders komen met de vreemdste redenaties die worden verpakt in serieus aandoende betogen. Vandaag ene Thomas de Boer die over zijn opa vertelt die slaaf was.

Deze beste man denkt dat de hele discussie om het slavernijverleden gaat. Hij zegt dingen als:

je kunt kinderen niet verwijten wat voorouders hebben gedaan

en “vanwege mijn opa het skutjesilen verbieden, is onzin”.

Waarheden als koeien uiteraard. Ze hebben alleen helemaal niets met de ZP-discussie te maken. Wat hij – voor het gemak – even vergeet, is dat de discussie voornamelijk over racisme gaat. Daar hebben Thomas de Boer en zijn opa vast niet veel mee te maken gehad. Onderklasse-emancipatie kun je nou eenmaal niet een op een vergelijken met migrantenemancipatie. De vergelijking met skutjesilen zou beter passen als vanwege slavernij mensen zouden protesteren tegen landarbeid of zo. Kolder.

Ik zeur niet, dus mogen anderen dat ook niet, dat is alles wat hij zegt. Niet heel sterk.

Veel te veel woorden weer om aan te tonen dat er geen enkel excuus is voor een bepaalde kleur in de verder prachtige traditie. Ik kon het gewoon weer niet laten. Ik laat de voorstanders nu gewoon weer verder hun gang gaan. Zij zullen door steeds meer na te gaan denken, het proces alleen maar versnellen.

Lees ook:Zwarte Piet is vooral een probleem buiten Amsterdam
Lees ook:Sinterklaasfeest loopt geen gevaar, alleen Zwarte Piet
Lees ook:Antwoord op een tweet over Zwarte Piet
Lees ook:Wat gaat er schuil achter de schmink van Zwarte Piet?
Lees ook:Amsterdamse Wethouder Van Es spreekt zich uit tegen Zwarte Piet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>