Zwarte Piet niet

Een ‘substantieel’ deel van de pieten zal tijdens de sinterklaasintocht dit jaar in Amsterdam naar verwachting niet met volledig zwart geschminkt gezicht, maar slechts met roetvegen op het verder ‘ongeschminkte’ gezicht meedoen aan het evenement.” Zo begint een nieuwsberichtje bij nu.nl. Hoera. Een fantastische ontwikkeling.

Ik heb de laatste jaren veel geschreven over het onderwerp. Het fascineert me omdat het vanuit zoveel verschillende invalshoeken laat zien wat voor rare diersoort we toch zijn. Hoe simpel een blinde vlek gecreëerd kan worden in een samenleving.

Als Sinterklaas volgend jaar in een matrozenpak loopt en zijn hulpjes eruit zien als Teletubies zal iedereen dat snel voor lief nemen, zeker kinderen. Zo’n feest gaat natuurlijk niet om de verpakking. Het blijft dan ook gewoon nog cultureel erfgoed. Magie, gezelligheid, surprises, schoen zetten, lekker eten, cadeaus zijn al veel belangrijker dan verschijningsvormen.

Als er echter over een verandering wordt gepraat, is het net of er maar één mogelijke versie bestaat. Alsof het feest zit vastgeroest. Het Sinterklaasfeest is echter al eeuwenlang zo dynamisch als de tijdsgeest, anders zou het allang niet meer bestaan.

Maar goed, ik heb er al veel over geschreven, voor Joop.nl, voor Nieuw Wij en vooral op dit blog, zie hier onder.

Lees ook:Albert Heijn zou Zwarte Pietdiscussie met gedicht nieuwe draai kunnen geven
Lees ook:Praten over Zwarte Piet kan heel goed zonder over Zwarte Piet te praten
Lees ook:TEDx-praatje dat ons langs Zwarte Piet kan helpen, aankomende Sinterklaasperiode
Lees ook:“Sint en Piet daar komen wij ook wel uit.” Aldus burgemeester Van der Laan
Lees ook:Sunny Bergman legt vinger op de zere plek

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Zwarte Piet niet

  1. paanakker

    Wat is er toch aan de hand in Nederland. Dat hele gedoe over Zwarte Piet werkt meer racisme en discriminatie in de hand dan er ooit geweest is. Ik heb nog nooit een associatie gemaakt met zwarte mensen en zwarte piet. Tegenwoordig doe ik dat wel als ik een donker iemand zie, dan leg ik nu wel die link. Mag niemand zich meer zwart maken of er wordt een link gelegd met de slavernij en discriminatie. Geldt dat ook voor zwarte die zich wit maken en de nuances in huidskleuren die er zijn. Ga dan maar mensen bedreigen want dat mag dan wel of je nu zwart of anders gekleurd bent . Het hele Sinterklaas feest is een gebeuren van een paar weken en hoe antiracistisch kun je zijn om daar een enorm item van te maken.

      /   Reply  / 
  2. Zwarte Piet

    Helemaal met je eens Paanakker! Het is een handje vol dat onze traditie verkeerd interpreteert.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>