Amsterdam verandert niet, nooit

Amsterdam verandert niet, nooit

Oké, Amsterdam verandert wel, continu zelfs, maar die verandering maakt de stad juist. Vandaag lees ik via AT5.nl bijvoorbeeld dat het Rijksmuseum sinds de heropening al vier miljoen bezoekers heeft getrokken. Echt nieuws is dat natuurlijk niet. Het museum is prachtig, er is genoeg te zien.

De jarenlange verbouwing zijn we met z’n allen vergeten. We fietsen er ook met liefde door de mooiste fietstunnel ter wereld. De discussie erover is iedereen vergeten. Amsterdam verandert namelijk niet, nooit, juist door massale verandering.

In het Vondelpark bestaan Vertigo en het Filmmuseum niet meer. Het pand is een filiaal van Hilversum geworden en de horeca is nog meer veryupt of verhipsterd, of hoe die lui tegenwoordig ook mogen heten. Het is nog wél gewoon deel van een van mijn vele fietsroutes.

Net als de oude tramremise tussen het Bellamyplein en de Kinkerstraat dat is. Daar komt al heel lang geen tram meer en er wordt ook al niet meer gekraakt.

Het is De Hallen geworden. Onderdak voor een bibliotheek, een parkeergarage, een hotel, een fietsenstalling, werkateliers, kunstuitleen. Een dood stukje Oud-West is een bruisend centrum geworden.

En het leukste: Er is ook een bioscoop. Een zusje van The Movies. Veel jonger dus, maar wel gelijk een stuk groter. Negen zalen.

Ik ben er al laatst naar een film geweest. Geweldig! Die film niet zozeer, maar die oude tramremise. In mijn hoofd maakte ik sprongetjes. Toch liet ik dit net als de mensen om me heen niet merken. Want deze ontwikkeling is uiteraard doodgewoon, dat weet iedereen.

Amsterdam verandert niet. Verandering maakt juist, net als verzet er tegen, een belangrijk deel uit van de stad.

Een ingekorte versie van bovenstaande tekst vertelde ik ook op een kratje bij AT5’s Smaakmakers. Vanaf 15 minuut 35 seconden.

Lees ook:Oud Amsterdam geeft Facebook smoel
Lees ook:Met De Hallen kan niemand meer om Oud-West heen
Lees ook:Gezien bij Filmhallen: Kreuzweg
Lees ook:Aftellen naar de verjaardag van Sjaak Swart in het Olympisch
Lees ook:Park Schinkeleilanden wint Groene Stad Award 2011

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>