Against Modern Hazes

Nu André Hazes massaal wordt herdacht, komt hij ook weer vaker in mijn hoofd op. De onvermijdelijke liedjes die dagelijks uit het niets naar boven komen, zijn ook steeds vaker weer van hem. Ik moet ook weer regelmatig denken aan het statement van Football Culture van vorig jaar. Zij zijn net zo Against Modern Hazes als ze Against Modern Football zijn. En daar ben ik het volkomen mee eens.

Er was een tijd dat ik Hazes onvoorwaardelijk kon waarderen. Op een barkruk, met een biertje en dan onaangekondigd opeens die goede oude André uit de speakers. Of dat ik me in een discotheek naast een lege kruk zo alleen voelde en aan de zalvende woorden van de volkszanger dacht en wat troost vond. Het leven is nou eenmaal vaak een smartlap en daar was hij als geen ander eerlijk in.

Tegenwoordig is André Hazes tien jaar dood, maar gek genoeg is dat niet wat pijn doet. Zonder zijn stoffelijke aanwezigheid is hij juist veel groter geworden. Hij is een groter merk dan ooit. Door het Against Modern Hazes slaat Football Cuture de plank raker dan raak.

Bij Hazes denk je aan kroegen en kleine zaaltjes. Hij vulde heel af en toe Ahoy en stond één keer in het Olympisch stadion. Zijn Olympisch, waar hij als supporter van FC Amsterdam vaak moet zijn geweest.

Maar nu is Hazes vooral Bloed, Zweet en Tranen. Voor thuiswedstrijden van Ajax, maar nog gekker, na het Wilhelmus en voor de aftrap van Interlands. Het eigenlijke volkslied dus, want het laatste nummer dat voor zo’n wedstrijd wordt gespeeld. Dat gaat best ver.

André is al lang niet meer die nerveuzige man met een alcoholprobleem. Hij is een musical en een massale sing-a-long. We moeten ook een beetje geloven dat hij zijn zoon is geworden, volgens mij. Maar ik trap er niet in.

André Hazes was de vertolker van een gevoel. Een brok, wat pijn. Hij gaf een beetje troost. Was echt. Daar kun je geen merk omheen bouwen. Daarom ben ik het volkomen met de gasten van Football Culture eens. Ook ik ben Against Modern Hazes. En tegen die hoedjes, lees hun verhaal.

Tegen de  moderne Hazes is tegenwoordig ook een Facebookpagina.

Lees ook:Against Modern Hazes
Lees ook:Van den Ende wil Hazes ‘the musical’
Lees ook:André Hazes look-a-like verkiezing in Oud-Zuid
Lees ook:Kroegen in Amsterdam veranderen met de tijd mee, zoals alles
Lees ook:Voetbal ruiken in De Balie bij het Total Football Festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>