Met Mein Kampf verbieden, vaagt Hitler nog verder weg

De politie heeft dus exemplaren van Mein Kampf in beslag genomen. Tja. Het boek is verboden in Nederland, maar kan iemand precies uitleggen waarom? Wordt het nou echt gezien als een handleiding voor genocide en andersoortige grootschalige verwoestingen? Omdat het geschreven is door het kwaad in eigen persoon, in zijn vormende jaren?

In mijn ouderlijk huis hangt een foto uit de jaren dertig van mijn opa, die tientallen jaren ouder was dan mijn oma. Hij draagt hier een klein snorretje en een naar een kant gekamde strakke scheiding. Net als Charlie Chaplin. Nu noemen we dat een Hitlersnor en –scheiding. Gewoon de mode van die tijd. Dat heeft de Führer dus ook al vernietigd, net als zijn eigen voornaam.

Adolf was in de eerste helft van de vorige eeuw een zeer doorsnee naam. We hebben er de eerste twee letters van een wereldberoemd sportmerk aan te danken. Adidas, gestart door twee broers, waaronder Adolf Dassler. Nu bestaat die naam haast niet meer.

Hitler is dus op veel fronten gewist. We zien hem als het kwaad, maar weten niet precies meer hoe dat kwam. Wel zo makkelijk, zo kan hij overal de schuld van krijgen, want zonder enig bewijs is één psychopaat makkelijk aan te wijzen als de aanstichter van alle donkere kanten van de mens.

Een boek verbieden valt in de lijn van dit soort mechanismen. We hebben Het dagboek van Anne Frank al om over de gevolgen te leren. De oorzaak laten we liever weg. Simplificeren we maar al te graag. Daar kunnen we kennelijk niets van leren.

De politie heeft exemplaren van Mein Kampf in beslag genomen. Tja.

Lees ook:Bruggen zonder namen maakt Amsterdam wel zo gezellig
Lees ook:Jongerenevenement in Zuidoost eindigt met politie
Lees ook:Amsterdam mag ’ov–politie’ niet meer gebruiken
Lees ook:Bij de naam A’dam zullen we niet lang stilstaan
Lees ook:Is Artis niet veel te oud?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>