Welke ijsberg ligt er onder die Prinsjesdagarrestanten?

foto van trouw.nl

foto van trouw.nl

Op veel scholen houdt de rector voor het begin van het nieuwe schooljaar een praatje in de aula. Het nieuwe regeringsjaar wordt op een soort gelijke manier begonnen met een praatje van de ceremoniële rector, dat door de uitvoerende rector wordt geschreven. Prinsjesdag. Niet meer, niet minder. Ze gaan weer aan de slag.

Uiteraard zijn er wat kinderen het niet eens met de schoolleiding. Die schrijven een stuk in de schoolkrant, of steken hun vinger op om uitleg te vragen. In Den Haag tijdens Prinsjesdag lijken die mogelijkheden afgesloten. De waxinelichthoudergooier voelt zich genoodzaakt om op de Dam te staan met zijn kartonnetje. En demonstranten van Femen – die terecht opkomen voor meer rechten voor vrouwen – worden direct afgeserveerd.

Ik begrijp ook wel dat die aandacht hun zaak helpt, ik schrijf er nu ook over, maar ik vraag me ook direct af hoe de ijsberg onder deze tipjes eruit ziet. Voor een gezonde school/organisatie/natie is het toch juist heel belangrijk om open te staan voor kritiek, weerstand? Alle protest gelijk doodslaan heeft weinig met democratisch beleid te maken. Daar spreekt ook onkunde en angst uit.

Het is te hopen dat dit school-/regeer-/levensjaar er voldoende over dit soort dingen nagedacht wordt. Dat de menselijke maat nooit uit het oog verloren wordt. Daar heb je bijvoorbeeld ook nooit drones bij nodig. Het vervelendste aspect van lesgeven en regeren is volgens mij namelijk die ongemakkelijke scheve machtsverhouding die er automatisch bij komt kijken. Niks is eenvoudiger dan in die achterliggende kuil te stappen.     

Lees ook:Ajax verliest, gelukkig is het maar van PSV
Lees ook:Een bezoekje aan de Starbucks aan het Rembrandtplein
Lees ook:Kneuzige kattenmaand bij het asiel
Lees ook:Prinsjesdag in Amsterdam
Lees ook:Hoe lang komt Amsterdam-Noord nog in hipsterlijstjes voor?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>