De PC Hooftstraat stelt inderdaad weinig voor, gelukkig

Pieter Corneliszoon Hooft

Op de Facebookpagina van Mokum Magazine de volgende stelling over de PC Hooftstraat:

Vorige maand mocht Gerard Joling niet naar binnen bij Louis Vuitton in de PC Hooftstraat omdat hij een pet droeg. In een interview met Mokum Magazine van deze maand kwalificeert zijn collega Gordon Heuckeroth de sjieke winkelstraat zelfs tot ‘één grote armoe als je het vergelijkt met soortgelijke straten in het buitenland.’ Wat vind jij?

Nou, het voelt wat raar, maar ik moet Gordon gelijk geven. Er zijn Londense, Parijse en Milanese winkelstraten waar de PC Hooftstraat totaal niet aan kan tippen. In ieder geval niet op de manier waarop ik vermoed dat de Topper het bedoelt.

Persoonlijk vind ik dat echter geen enkel probleem. Ik vind de PC Hooftstraat al een hel, maar omdat we in vergelijking met andere West-Europese landen in een behoorlijke socialistische staat wonen, blijft zo’n strookje puur op materialisme ingestelde ranzigheid in Amsterdam nog wel aandoenlijk.

Toevallig ligt de straat vaak op mijn fietsroute. En hoewel ik er zelden van mijn fiets ben afgestapt ken ik het wel van verschillende tijdstippen. ’s Ochtends en ’s avonds is het een vrij normale Amsterdamse straat. Alleen vanaf 6 december doet de kerstverlichting een poging om het anders te doen lijken, maar zelfs dat lukt niet echt.

Stoepen, drollen, asfalt en lantarenpalen zijn altijd gewoon zoals in de rest van de stad. En als de winkels niet open zijn, valt ook daaraan niet veel op.

De enkele keer dat ik er echter op winkeluren fiets, maken vooral de auto’s en de mensen het anders. Nergens zie je in een land zonder bergen, maar met snelheidscontroles zoveel nutteloze auto’s. Snelheidsmonsters en wagens gebouwd voor de woestijn dus. Enkele mensen die ik zie, hebben ook bovengemiddeld veel weg van paspoppen.

Maar ik weet dus van andere landen dat het erger kan en daarom breng ik nog altijd best wat sympathie op voor de PC Hooftstraat. En dat het de naam draagt van een van de grondleggers van de Nederlandse literatuur vind ik ronduit geniaal gevonden. Mijn liefde voor de stad wordt er zeker niet minder door.    

Lees ook:Er is helemaal niks mis met toeristen op huurfietsen
Lees ook:Uitgelicht: de PC Hooftstraat
Lees ook:Hond doodgeschoten bij overval in Slotervaart
Lees ook:Uitzichtbederver Schreierstoren viert 123ste verjaardag
Lees ook:Brievenbusfirma’s belangrijker dan schoon geweten?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>