Psycholance klinkt veelbelovend

Via onder andere AT5 lees ik over de aankomende psycholance. Een ambulance speciaal voor psychiatrische patiënten. In de lente zal er één als proef gaan rijden in Amsterdam. Een dienstverlening die in de Noorse stad Bergen al bestaat. Het klinkt geweldig.

Her en der merk ik in artikelen en reacties dat er een link wordt gelegd met bezuinigingen en met een groei aan daklozen. Alsof de ambulance zonder die – ondoordachte – ellende niet nodig zou zijn. Hoezeer ik het ook met de bezuinigingen in de GGZ oneens ben, lijkt me dit onzin. Volgens mij zou de psycholance namelijk in alle omstandigheden een uitkomst zijn.

Agenten
Zelf heb ik één keer in mijn leven acute psychiatrische hulp nodig gehad. Een manisch fase ging over in een psychose. Mijn vriendin belde 112 en door agenten werd ik naar een politiecel gebracht, waar ik compleet doordraaide. Meerdere agenten met ME-helmen en schilden drukten me op de grond zodat een arts me een injectie in kon spuiten. Ik weet zeker dat dit een stuk lichtzinniger was gegaan met vakkundig psychiatrisch personeel, zodat ik niet nog wekenlang nare flashbacks had gehad.

De politie is veel teveel tijd kwijt met psychiatrische gevallen, terwijl ze hier maar heel gering voor opgeleid zijn. De ziekenauto verdient zichzelf dus direct terug.

De psycholance geeft een goed signaal af. In een tijd dat psychiatrie uitgekleed lijkt te worden, is er nu toch ook weer een positief signaal. Een dienst die ook nog positief kan werken aan het stigma rond psychiatrie. Want je buurman afgevoerd zien worden door een politie-auto oogt toch anders dan door een ambulance. Het is niets meer dan een ziekte.

Hier uitleg over de bijzondere ambulance op ambulanceblog.nl    

Lees ook:Media-aandacht voor de psycholance
Lees ook:Meisje geboren op A10
Lees ook:Psychiater mag vrij praten tegen Bureau Jeugdzorg
Lees ook:Bij de Stopera hangt vanaf vandaag de Europese vlag uit, hoera
Lees ook:Ik heb een gek te temmen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Psycholance klinkt veelbelovend

  1. Jacqueline van Geelen

    Psychische nood kan je iemand NOOIT aanrekenen. Het is een schande dat mensen in psychische nood eenzelfde behandeling ten deel valt als criminelen. Dit moet echt anders. Wat dat betreft is de psycholance inderdaad een mooi initiatief.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>