Twee slaapkamers van Van Gogh, met en zonder oor

Volkskrant 4 september 2013

In het van Gogh Museum hangt nu een Zoek de tien verschillen spelletje. Twee Slaapkamers die hij heeft gemaakt hangen namelijk naast elkaar.

Wat dit spel vooral interessant maakt is dat hij bij de eerste versie nog twee intacte oren had en bij de tweede niet meer. Tussen 1888 en 1889 had de schilder in een psychiatrische inrichting gezeten en was hij behoorlijk wat demonen tegen gekomen.

Ik moet zeggen dat ik de tweede versie dan ook een stuk interessanter vind. Deze hangt gewoonlijk in The Art Institute of Chicago. Alleen lees ik her en der dat Van Gogh aanvankelijk als doel had om een zo rustig mogelijke voorstelling te schilderen. Daarin in was hij in 1888 zichtbaar beter geslaagd. Lees hier meer achtergronden.

 

Lees ook:Bij de Stopera hangt vanaf vandaag de Europese vlag uit, hoera
Lees ook:Onderzoek naar AIVD in zaak Van Gogh
Lees ook:Imam vervloekte Van Gogh in preek
Lees ook:Van Gogh krijgt prijs
Lees ook:Slappe tekst uit SBS6-film doet me aan FC Barcelona – Ajax denken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>