Spreek Nederlands met expats

In de Volkskrant een bericht met de kop Haagse expats zijn het Engels zat, ze spreken heus wel Nederlands. Het gaat onder andere over het taalinstituut Direct Dutch dat buttons heeft gemaakt met de tekst Spreek Nederlands! Met mij!

Een initiatief dat wat mij betreft gelijk in Amsterdam overgenomen mag worden. In mijn ogen is het namelijk een vorm van mishandeling om mensen die je in je eigen taal aanspreken, met een andere taal te beantwoorden. Het is op zijn minst onbeleefd. Het zorgt ook voor uitsluiting. Iemand die de moeite neemt om zich zo diep in een andere cultuur te verdiepen door een vreemde taal te leren mag je niet afstraffen.

Een van de redenen dat het initiatief me gelijk aanspreekt, is omdat een van mijn ouders van oorsprong Engels is. En hoewel mijn moeder sinds de jaren zestig in Nederland woont, schakelen veel mensen bij het horen van haar accent, zeker in Amsterdam, nog steeds over naar de taal van haar geboorteland. Absurd en onbeleefd. En de belangrijkste reden waarom ze dat accent nog heeft.

Zelf schakel ik in een gesprek met een expat pas over op het Engels als ik ontdek dat de Nederlandse taalbeheersing nog niet toereikend genoeg is voor een gesprek. Het overkomt me nog regelmatig dat Nederlandse vrienden door mij ontdekken dat hun buitenlandse vriend gewoon Nederlands spreekt. De drempel om hier de taal te durven spreken is erg hoog. Voor toeristen natuurlijk geen probleem, maar voor mensen die hier een leven willen opbouwen kan ik het niet anders dan een vorm van mishandeling noemen. Van uitsluiting. Het blijkt dan ook dat expats hier meer moeite hebben om in contact te komen met lokale bewoners dan expats in omringende landen. Dus wees niet onbeleefd en spreek gewoon Nederlands als iemand dat probeert.
 

Lees ook:Filmmuseumnaam EYE krijgt kritiek
Lees ook:Amsterdam volgens Lonely Planet op een na prettigste toeristenstad, tja
Lees ook:Wat gaat er schuil achter de schmink van Zwarte Piet?
Lees ook:Politie moet makkelijkere taal gebruiken
Lees ook:Brandbrief van Amsterdam naar Den Haag om expats hier te houden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>