Zwemdiploma pas als je een keer in de gracht flikkert

SAMSUNGWethouder onderwijs Pieter Hilhorst komt met een interessant voorstel. Hij wil dat vmbo-leerlingen hun diploma pas krijgen als ze zich hebben ingeschreven voor vervolgonderwijs. Ik begrijp het idee. Zo is de kans kleiner dat jongeren te vroeg uit het onderwijs stappen en minder kansen krijgen op een baan. Niet slecht bedacht. Maar is dit wel waar?

Het idee wringt een beetje. Alsof je je zwemdiploma pas krijgt nadat je een keer per ongeluk in de gracht bent geflikkerd. Terwijl je na het afzwemmen juist een aai over de bol had gewild, plus een tientje van je oma.

Jongeren die vroegtijdig stoppen zijn doorgaans niet de meest gemotiveerde leerlingen, om het zacht uit te drukken. Niet iedereen past nou eenmaal vlekkeloos in het schoolsysteem. Die aai en dat tientje moet je volgens mij dan ook niet onderschatten. Zo’n vmbo-diploma is al een hele prestatie. Het puur en alleen als tussenstation voor iets anders behandelen, kan de al zwaar aan imagoschade lijdende opleiding niet veel goeds doen. Of wel?

Lees ook:Aboutaleb gaat praten met Islamitisch College
Lees ook:Minder schoolverlaters dan gedacht
Lees ook:Ontsnapte jongeren weer terecht
Lees ook:Lager schooladvies allochtonen
Lees ook:Marokkaanse puber is hartstikke Nederlands

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>