Die naakte man op het balkon is helemaal niet zo gek

Zowel bij RTV-NH als bij AT5 menen ze vandaag dat een naakte verwarde man op een balkon nieuws is. Dat had het ook wel kunnen zijn, alleen is een crisissituatie nou net het minst interessante moment van een episode bij een psychiatrische patiënt. Zelfs als kijker/lezer leer je er niks van. Met of zonder arrestatie team. Ook wordt het taboe dat rond geestesziekten hangt in Nederland allerminst verkleind door deze ‘journalistiek’. Ik durf hier zo stellig over te zijn, omdat ik die man op het balkon ben.

Ruim een op de vijf mensen krijgt in zijn of haar leven met een psychiatrische aandoening te maken. Dat betekent dat iedereen er direct of indirect ooit mee te maken krijgt. Handig als je er dan op voorbereid bent en dat niet iedereen steeds het wiel weer uit moet vinden.

Zelf weet ik sinds 8 december 2011 dat ik een bipolaire stoornis bij me draag. Ook wel een manische depressie genoemd. Eigenlijk moet ik zeggen dat ik het pas sinds 10 december weet, want op 8 december stond ik ook naakt op mijn balkon. Oké, het ging bij mij dan iets anders. Wel was ik ook door de politie meegenomen omdat mijn vriendin 112 had gebeld. Pas in de isoleercel ging ik echt heel gek doen. Vrijen met de deurpost, mijn eigen urine oplikken, noem maar op. AT5 en RTV-NH hadden gesmuld als ze het hadden geweten.

Twee weken ervoor had ik nog een energie die ik helemaal niet van mezelf kende. Ik was productiever dan ooit. Als schrijver niet verkeerd natuurlijk. Op een gegeven moment sloop er grootheidswaan in en slapen deed ik haast niet meer. Eten ook niet. Mijn vader had dezelfde erfelijke aandoening, maar ik had geen moment gedacht dat zoiets bij mijn karakter zou passen. Daar ben ik veel te nuchter voor. Niet dus. Het taboe heerste ook in ons gezin.

Gelukkig ging het met mij snel weer goed. Dankzij het Mentrum (GGZ) kreeg ik de juiste medicatie en binnen twee weken was ik gewoon weer thuis. Het duurde wel nog een half jaar voor ik mijn ziekte volledig durfde te accepteren. Nu heb ik gewoon te leven met de kennis dat het ooit weer zou kunnen gebeuren, maar zo erg is dat niet.

Een suikerpatiënt heeft ook te leven met zijn handicap. Helaas is het taboe op hersenziektes nog wel wat groter dan dat op hart- en vaatziektes. Het zou fijn zijn als op nieuwsjagende bedrijven daar ook eens bij stil zouden willen staan. Wat mij betreft was de scoringshonger vandaag bij onze lokale nieuwszenders een stuk groter dan het gezonde verstand. Dit soort gekke items geven gekte een veel slechtere naam dan nodig is.

Lees ook:Man die niet van Westertoren springt, is helemaal niet zo gek
Lees ook:Zelfs het anti-voetbal tijdens Ajax-Excelsior levert een prachtige avond op
Lees ook:Dit gesprek kost tachtig cent per minuut
Lees ook:Over uitsupporters bij de Klassieker, amateurscheidsrechters en onze volksaard
Lees ook:Against Modern Hazes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>