De dreiging van het water zal altijd bestaan

Watersnood in 1809

Op de zestigste verjaardag van de watersnoodramp van 1953 lees ik op Parool.nl een artikel over het overstromingsgevaar voor Amsterdam. ‘Dreiging water in en rond Amsterdam reëel’.

Het is natuurlijk bezopen dat we hier met z’n allen nog wonen. In een moeras onder de zeespiegel. Het was niet vreemd geweest als voorouders enkele eeuwen geleden de moed om de voeten droog te houden hadden verloren. Massaal waren geëmigreerd. Ik had het begrepen. Waren wij nu Duits, Frans of iets Scandinavisch of zo.
Het stukje van het huidige Nederland dat het had overleefd, in het Oosten en Noorden was vast bij Duitsland gevoegd en hier was het een soort Waddengebied geworden. Geen haan had nog naar vertrokken bewoners gekraaid.

Maar nee hoor, er werden juist polders gemaakt, dijken verzwaard en andere ingewikkelde constructies bedacht om de natuur te foppen. En nu mogen we onze aandacht nooit meer verslappen. Het gevaar zal altijd bestaan. Tenzij we alsnog met z’n allen verkassen. Het land gewoon opdoeken. Al zouden we willen, alleen al met de huidige huizenmarkt is dat volstrekt onmogelijk geworden.

We zitten als land nu behoorlijk gevangen hier onder de zeespiegel. Ach, zolang dat Paroolartikel niet bewaarheid wordt, is dat niet eens zo heel erg. Of wel?

Lees ook:Streep Door Natuur kan ook in Amsterdam flink aan de slag
Lees ook:Grote boevenbende opgekapt
Lees ook:De landelijke Amsterdamse stadsranden
Lees ook:Amsterdam zal er in 15 jaar 110.000 inwoners bij krijgen
Lees ook:Scheepvaartmuseum maakt grappig filmpje voor de oprichter van Facebook

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>