Is Artis niet veel te oud?

Amsterdams wild

Artis bestaat 175 jaar. En daar doen ze van alles aan om het te vieren. Maar wat ik me al een tijdje afvraag is of zo’n negentiende-eeuwse stadsdierentuin wel iets is om trots op te zijn. Die paar keer dat ik er nog na mijn kindertijd ben geweest, voelde ik me er nooit prettig. Vooral met de roofdieren in die kleine hokken krijg ik direct medelijden.

Nu kan ik er naast zitten. Dieren die in gevangenschap geboren zijn, kun je ongetwijfeld niet meer met soortgenoten in savannes en oerwouden vergelijken. De beesten worden ongetwijfeld met liefde verzorgd.
Maar waarom moet ik dan nog regelmatig aan die depressieve oogopslag van zo’n schitterend luipaard in een hokje denken? Ongetwijfeld geef ik zo’n blik van een dier veel te makkelijk menselijke eigenschappen. Goed voelt het in ieder geval niet.
Ik heb niets tegen dierentuinen. Maar iets meer ruimte kan toch geen kwaad? Zoals bij Arnhem bijvoorbeeld. Die dierentuin, daar kom ik graag.

Ach, ik weet er veel te weinig vanaf om een hard oordeel te hebben. Als kenniscentrum om wat over de natuur te leren zal het zeker nog een nuttige functie hebben, zo in het centrum. Het is natuurlijk ook een fantastisch kinderuitje. Dat vond ik vroeger ook. Toch zal ik me van de festiviteiten dit jaar weinig aantrekken. Dat dat hele kleine stukje stad al 150 jaar gebruikt wordt voor al die prachtige dieren. Het voelt voor mij veel te lang.

Lees ook:Artis-marketing gaat haast vanzelf
Lees ook:Massale orgie in Artis
Lees ook:Recordjaar Artis belooft niet veel goeds
Lees ook:Recordaantal bezoekers Artis in oktober
Lees ook:Besluit over afschieten damherten in de Stopera

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>