De Zwarte Piet-discussie heeft alle media bereikt, hoera!

De discussie over de kwalijke rol van Zwarte Piet in het Sinterklaasfeest, die al lang op internet woedt, heeft nu ook massaal de traditionele media bereikt. Dit is voor een groot deel aan wethouder Van Es te danken, die zich als eerste bestuurder heeft uitgesproken tegen de slavenparodie. Geweldig.

Wat ik er het beste aan vind, is dat we de discussie nu wat breder kunnen trekken. Dat we ons als blanke inboorlingen in 2012 nog schaamteloos zwart (of bruin) laten schminken, een kroespruik opzetten en nog een slap schoorstenenexcuus durven te gebruiken om de parodie te verklaren, zegt vooral veel over onze arrogante zelfingenomenheid. Onze schijntolerantie blijkt niets anders dan opportunisme en onverschilligheid te zijn. En daar gaat het om. Daar ligt het protest. Er is echt niemand die iets heeft tegen een gezellig familiefeest.

Het is een verschijnsel uit dezelfde bak als het woord allochtoon. Een begrip dat in weinig andere talen met één woord te vertalen is. Hier durven we tweede, derde, vierde generatie migranten schaamteloos dit stempel nog op te plakken. Mensen die hier geboren en getogen zijn niet direct Nederlanders noemen, maakt ze dus staatloos. Best gek.

In diezelfde bak zit ook het glazen plafond voor minderheden. De hogescholen en universiteiten puilen inmiddels al jaren uit van mensen met diverse culturele achtergronden, maar de top in het bedrijfsleven blijft onveranderd wit. Ook in het huidige kabinet zit niemand zonder Nederlandse opa of oma.

Het Parool kopte niet lang geleden iets over een halalwoning. Ook iets uit de Zwarte Pietenbak. Een woningbouwvereniging had huizen gebouwd met oog voor potentiële bewoners, zoals ze dat altijd doen. Toevallig nu in een wijk met veel Moslims. Lichte aanpassingen maken het er voor gelovigen gemakkelijker, zonder dat niet-gelovigen, die er ook zouden kunnen wonen, er last van zouden hebben. Door dit halalwoningen te noemen was het uiteraard een inkopper om er een paar dagen later kamervragen over te horen. Van Witte Geert uiteraard. Ook zo’n product uit de bak, maar zo extreem, dat hij inmiddels een apart opbergsysteem vormt.

De schmink in het Sinterklaasfeest hoort wat mij betreft dus wel echt in die lichtere ongemakkelijke intolerante bak. Niet meer niet minder.

Het feest is verder geweldig, maar zou dus een stuk geweldiger kunnen zijn als er een beetje meer rekening met elkaar zou worden gehouden, zoals bij van alles in de maatschappij. De bewustwording groeit. Dat is fantastisch. Wie weet waar het toe leidt. Wat zelfreflectie kan in ieder geval geen kwaad.

Fijne pakjesavond.

Lees ook:Reacties rond hoorzitting bewijzen dat Zwarte Piets houdbaarheidsdatum voorbij is
Lees ook:PvdA wil nieuw woord voor allochtoon
Lees ook:De weerstand tegen het verbannen van ‘allochtonen’ is pas vreemd
Lees ook:TEDx-praatje dat ons langs Zwarte Piet kan helpen, aankomende Sinterklaasperiode
Lees ook:Er is helemaal niks mis met toeristen op huurfietsen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>