Uitzichtbederver Schreierstoren viert 123ste verjaardag

Het Centraal Station is vandaag 123 jaar oud geworden. Van harte. Het is voor geen levende ziel meer voor te stellen, maar ooit is het besluit genomen om het ding in het IJ te plempen. Voor de Prins Hendrikkade, op een eiland van uit het Noordzeekanaal geschept zand. Om hier vervolgens dus het beroemde station van Abraham Cuypers op te bouwen.

Er was behoorlijk wat weerstand. Niet vreemd, want de havenstad Amsterdam zou meteen afgesloten zijn van IJ en Zuiderzee. Er lagen dan ook andere plannen voor het hoofdstation. Bijvoorbeeld om het te bouwen in Oost, bij de Sarphatistraat. Dit had het karakter van de stad een behoorlijk andere draai gegeven.

De Overheid hakte de knoop echter door en het station zoals we het nu kennen werd op 15 oktober 1889 geopend. Wij weten nu niet beter dan dat de Prins Hedrikkade geen echte kade meer is. Toch vind ik het wel een mooi idee dat dit ooit anders was. Dat de Schreierstoren eeuwenlang op open water heeft uitgekeken en nu niet meer, stemt me zelfs een beetje weemoedig. Altijd een moment om het Centraal Station lichtelijk te vervloeken. Een heel klein beetje dan, want het blijft een prachtig, inmiddels historisch, gebouw.
Nogmaals gefeliciteerd.

Lees ook:Centraal zakt weg
Lees ook:Ik mis de enorme verbouwing van CS een beetje
Lees ook:De centrale ingang van het CS is weer open, neem het voor lief en doe er niets mee
Lees ook:125 jaar sluit het Centraal Station het IJ af
Lees ook:Nieuwe metro in een oud jasje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>