De Amsterdamse nieuwsweek in 250 woorden, week 46

Stevig gewortelde import

6 van de 10 Amsterdammers zijn import. Ik vind het nóg weinig, in mijn kennissenkring zijn hier geboren en getogen exemplaren nog veel exotischer. Amsterdam is nou eenmaal een stad die je niet voor lief neemt. Je kiest er bewust voor.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft zijn levensbepalende verhuizing ooit vanuit Zuid-Holland bedacht. Inmiddels is hij niet alleen een echte Amsterdammer, hij blijkt ook zeer overtuigend de enige echte burgervader te zijn. Die naar Zuid-Holland verhuisde voorganger begint steeds meer te vervagen.

Met natuurlijk gezag weet Van der Laan onze stad naar zijn hand te zetten. 600 recidiverende criminelen weet hij bijvoorbeeld met verschillende instanties bij de lurven te grijpen. Veel 538 koninginnedagvierders blijken mijn warme gevoelens voor de burgemeester niet te delen, maar die komen voornamelijk uit de provincie. Dat laat me misschien niet van nature koud, maar die arrogante houding heb ik inmiddels wel wat aangeleerd.

Het culturele DNA van deze stad blijkt ook deze week behoorlijk hardnekkig, geen bezuiniging die daar wat aan doet. Honderden Amsterdammers hebben het bedreigde Tropenmuseum zaterdag letterlijk omarmd. Ook het Rijksmuseum komt met een authentiek gerestaureerde vloer sterk geworteld terug.

Plannen voor een nieuw Waterlooplein werden ook deze dagen gepresenteerd. Een herindeling weet traditioneel voor veel beroering te zorgen. Rustig wordt het alleen even als het openbaarvervoer op zondag helemaal plat ligt. Lichtelijk ongemakkelijk. Toch kunnen we de verbindingen met de verschillende stations wel even missen. Wie wil er de stad nu nog uit?  

 

Lees ook:Het Amsterdamse nieuws van de afgelopen week in 250 woorden, week 48
Lees ook:Ministerraad buigt zich vandaag over fusie Utrecht, Noord-Holland en Flevoland
Lees ook:Burgemeester Van der Laan bij Pauw & Witteman over aanpak veelplegers
Lees ook:Republikein en Ajacied Van der Laan gaat een zware week tegemoet
Lees ook:Amsterdam krijgt dikke voldoende als fietsstad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>