Amsterdammer is helemaal niet aardig

Donderdag gaat er een campagne van start waarin De Regenboog Groep opzoek is naar nieuwe vrijwilligers. Hiervoor hebben ze in juni hulpbehoefenden onopvallend gefilmd. De conclusie is hard: wij Amsterdammers blijken helemaal niet zo aardig te zijn.

Een dakloze kreeg maar niet de knuffels waar hij om vroeg. In het park kon een collega haast niemand vinden om mee te kaarten en drugsverslaafde Alexis kon zo goed als niemand vinden om haar te helpen met haar lippenstift.

Het is uiteraard een dubieus experiment. Stedelingen zijn nou eenmaal argwanend, of dat ze nou direct minder aardig maakt? Toch klinkt het als een goede campagne, waarin ons geweten direct wordt aangesproken.
Nu maar hopen dat mensen niet massaal, kunstmatig, aan gaan tonen hoe aardig ze eigenlijk zijn. Daar zou ik waarschijlijk heel chagrijnig van worden. Of is dat onaardig?
Via DePers.nl kun je een filmpje over het experiment bekijken.

Lees ook:Bestuurderloze taxi
Lees ook:‘De verdediging van Robert M.’ moet interessant zijn
Lees ook:Grapje van Fietsersbond: fietsloze zaterdag
Lees ook:Laten we het inderdaad weer over Zwarte Piet hebben
Lees ook:De geboorte van een Ajacied bij AZ – Ajax

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Amsterdammer is helemaal niet aardig

 1. nina

  ik vind het jammer dat deze campagne, die juist bedoeld is volgens mij om aan te geven dat de mensen in de marge van de samenleving juist behoefte hebben aan contact, zich mens voelen, een beetje normaal behandeld worden, vanuit zo’n negatief oogpunt hier neergezet wordt (amsterdammer is helemaal niet aardig). amsterdam is namelijk best aardig (17%) en zou nog aardiger kunnen zijn!

    /   Reply  / 
  1. Nicky Samsom Auteur

   Ik ben het met je eens Nina. De verzoeken bij deze actie zijn echter zo bizar, dat van een normale afspiegeling geen sprake kan zijn. Mijn insteek was dan ook licht ironisch. Ik denk óók dat de meeste Amsterdammers gewoon best aardig zijn. Hoe bizar de campagne ook is, het blijft goed dat we worden uitgedaagd om na te denken over onze omgang met anderen.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>