Cult Videotheek gaat sluiten, wat nu?

De Cult Videotheek aan de Amstel kan niet meer opboksen tegen allerlei nieuwe media lees ik. Jammer. Ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt voordat Movie Centre, platenzaken als Concerto en zelfs boekhandels noodgedwongen zullen moeten volgen.

Dat het culturele klimaat verandert is onvermijdelijk, maar dat maakt het niet minder beangstigend. Arnon Grunberg probeert het vanochtend in zijn Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant nog te relativeren. ”Als de kunsten u lief zijn: koop wat minder biologisch rundergehakt en word mecenas” eindigt hij cynisch, maar scherp. Als het om de bezuinigingen van Zijlstra gaat, heeft hij misschien wel gelijk dat 200 miljoen euro niet eens zoveel is. Hoewel geld een grote rol speelt, is er ook wat anders aan de hand. Naast dat we massaal (legaal dan wel illigaal) zijn gaan downloaden, kopen we nu ook tastbare producten als boeken, films en cd’s niet meer in de stad, maar online.

Zo’n online-winkel is handig, maar je mist er wel vanalles. In een boekhandel pak ik nog lukraak hier en daar een titel, snuffel er wat aan, lees wat en loop vaak de deur uit met een aankoop waar ik anders nooit mee in aanraking was gekomen. Ik grijp weleens mis, maar word ook vaak genoeg verrast.
Uiteraard hebben internetproducten als Spotify ook zo hun voordelen. Nog nooit hebben mensen zoveel muziek met elkaar kunnen delen. Snuffelen aan kunstuitingen is online waarschijnlijk nog beter mogelijk dan in een stoffige zaak. Toch lijkt het me geen incident dat zo’n beetje het grootste muziekfestival van Europa, Glastonbury, dit weekend afsloot met Beyoncé, wel erg mainstream. 
Zelfs het net afgelopen Holland Festival, hoewel beter bezocht dan ooit, moest het voor een deel hebben van de New Yorkse hitmusical Fela. Een geweldige productie, maar ook één die zonder de hulp van het festival Carré had kunnen vullen.

Het lijkt misschien dat ik wat afwijk van het onderwerp, het sluiten van de Cult Videotheek, maar er is een duidelijke lijn. Kunstproducenten worden gedwongen te kiezen voor verzekerd succes, er moet een groot publiek worden bereikt, waardoor men bang is geworden voor cult. Risico’s blijven uit. En zonder risico’s is er geen ontwikkeling mogelijk. Daar is op de lange termijn ook de massa de dupe van. Misschien in deze tijden een wat uitgekauwd verhaal, maar wel belangrijk om bij stil te blijven staan.

Maar goed, de Cult Videotheek gaat dus sluiten, lees ik op de dag van de Mars Der Beschaving. Ik hoop dat er uiteindelijk, ondanks alles, een waardige vervanger komt.

Lees ook:Colofon
Lees ook:Thema Holland Festival bekend
Lees ook:Locatie(s) Jordaanfestival onzeker
Lees ook:Online afkicken van drank bij Jellinek
Lees ook:Wegwerkzaamheden aan de Overtoom in het almaar verkeersveiliger wordende Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>