Toeristen maken hun eigen Amsterdam

Woon ik nou aan het begin of aan het eind van de Overtoom? Vraag het een willekeurige toerist en hij zal zeggen: “what?”.
Je kan net zo goed vragen waar Appelscha ligt.

Ik woon dus aan het eind van de Overtoom, of zoals buitenlanders het noemen: België.

NRC heeft dertig toeristen een gps-logger gegeven tijdens hun verblijf in de stad. En ja, wat je vermoedt blijkt waar. Dam, Wallen, grote musea, Anne Frankhuis, Heinekenbrouwerij en Leidseplein is hun Amsterdam.

Buiten de lijntjes

Een stel huurde een fiets en reed na een rondje Vondelpark netjes langs de Amstel naar Ouderkerk. Eén jongen ging naar een feestje in Ruigoord. Meer gps-lijntjes buiten de hotspots zijn er niet te vinden.

Ik zou, wat bezoekers betreft, dus net zo goed in Groningen kunnen wonen, daar komen ze ook niet. Iets wat meerdere expats me al duidelijk hebben gemaakt. Ook hun Amsterdam ligt uitsluitend aan de andere kant van de Stadhouderskade.

Leuk onderzoekje van NRC. Geen schokkende uitkomst, maar het bevestigt wel de (retorische) vragen die al jaren in mijn hoofd rondspoken.

Wie komen al die toeristen in hun Amsterdam eigenlijk tegen? Wie zijn deze ambassadeurs van onze cultuur? Zijn ze dat niet gewoon zelf?

 

 

 

Lees ook:Wegwerkzaamheden aan de Overtoom in het almaar verkeersveiliger wordende Amsterdam
Lees ook:‘Fietsles’ voor toeristen
Lees ook:Inspiratie opdoen tussen zonovergoten Amsterdam en Marken
Lees ook:Amsterdam minder populair als werkstad voor expats, maar hoe komt dat?
Lees ook:Magazine Rush On: toeristen vinden stad vies

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>