KLM-tweet is onhandigheidje, de verdediging in de pers echter een grote blunder

Even over dat onhandige tweetje van de KLM na de uitschakeling van Mexico door Nederland. Geel bord met man met snor en sombrero in de typische luchthaventypografie om de weg richting Departures aan te wijzen, met de tekst ‘Adios Amigos!’. Simpel grapje. Niet onaardig bedacht, maar voor de Nederlandes tegenhanger van British Airways/Singapore Airlines, onderdeel van Air France – internationale bedrijven met bepaalde wortels -, niet erg sjiek. Je weet dat je zowel met de stereotypering als met het sollen met de pijn van een volk dat in de laatste minuut is uitgeschakeld, problemen krijgt. Tenzij je geen enkel inlevingsvermogen bezit.

Eigenlijk had ik het niet eens de moeite gevonden om woorden aan deze onbenulligheid vuil te maken, ware het niet dat KLM-persvoorlichters het in verschillende artikelen alleen maar erger maken.

Ik lees bijvoorbeeld dat
 “de KLM stelt dat het ‘uiteraard niet de bedoeling was om mensen te kwetsen’, maar noemt het ook nu nog een ‘leuke grap’, die gewoonweg door sommigen verkeerd is opgevat.”
Hoe kan zo’n simpele grap door mensen in hemelsnaam verkeerd opgevat worden? Zo’n eenvoudig mopje heeft nou eenmaal geen driedubbele lagen die maar door een select gezelschap begrepen wordt. ‘Sliep uit, jullie doen niet meer mee en wij lekker wel’, is niet een hele ingewikkelde boodschap.

Het grapje is echter alleen leuk voor de ene groep, de anderen moeten maar even slikken. Er een probleem van maken is dan best kinderachtig, ik verdedig hier de vele mensen die kennelijk hebben gereageerd ook niet, maar ik begrijp de gekwetstheid wel.

Andersom hadden hier vast ook niet veel mensen dubbel gelegen om een typografische Volendammer die Nederlands verlies zo zou simplificeren.

In een ander artikel las ik: “En als er dan toch een paar Mexicanen besluiten om hun reis bij een andere vliegmaatschappij te boeken, zal dat weinig effect hebben op de totale inkomsten van KLM.” Hier komt de aap uiteraard uit de mouw. Zolang het geen verlies oplevert, mag je beledigen wie je wilt.

Lees ook:De politie is je trouwste volger
Lees ook:Belhamel uit Ede krijgt het door tweet aan de stok met de Twittergoegemeente
Lees ook:Antisemitische opmerking trambestuurder leidt tot zoveelste welles-nietes discussie
Lees ook:Helmond ligt blijkbaar in Noord-Korea
Lees ook:Foo Figthers, Editors en Ajax rond Arenaboulevard

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>