Gezien bij het Amsterdamse Bostheater: Jett Rebel

Foto: Carolien Laffeber

Bij de vraag vanaf het podium wie voor het eerste bij een Jett Rebeloptreden was, stak ik mijn hand omhoog. Sterker nog, ik kende de beste knul voor dit weekend amper. 

Wat DWDD-verschijningen en die ene documentaire – waar hij wordt neergezet als soort nieuwe Herman Brood, die voor zichzelf beschermd dient te worden. Blanco zat ik dus op mijn kussentje op een lange bank, omringd door bomen en trendbewuste mensen van uiteenlopende leeftijden.

Er gingen niet veel andere handen de lucht in, dat had ik ook niet verwacht. Jelte heeft duidelijk veel trouwe fans. Enkele t-shirts met zijn beeltenis en vooral veel mensen die met zijn nummers meezongen, hadden dat al verklapt.

Intiem
Het was een intieme avond. Hij speelde andere nummers dan normaal, althans, als ik zijn sympathieke praatjes tussen de nummers mag geloven. Hij zat ook vrijwel de hele avond in zijn eentje. Met gitaar of achter de piano.

Thuis of in de auto zal ik nooit naar zijn muziek luisteren, dat maakt het des te knapper dat hij het hele optreden zo weet te boeien. Voor deze sprookjesomgeving haalde hij heel professioneel vanalles uit de kast. Hij wilde doen voorkomen dat alles op improvisatie neerkwam, maar zelfs als dat zo was, dan was dat niet zo.

De twee dames – gewoonlijk zijn achtergrondkoor – die hij zogenaamd ter plekke uit het bos plukte, onderstreepten dit. Erg goede zangeressen, waarmee zijn perfectionisme werd onderstreept.

Jeugdvrienden
Het hoogtepunt had hij weldoordacht voor het einde bewaard. Zijn jeugdvrienden die niet geheel toevallig het voorprogramma verzorgden en waarmee hij meerdere bands had opgericht, speelden met hem mee. Willem en Marnix.

Naar dat trio zou ik thuis ook best willen luisteren. Zelfs het nummer waar ze mee begonnen, van toen ze dertien waren, was niet slecht. Wat mij ook bij de volgende nummers beviel, was dat ze veel onafgewerkter klonken dan de mooie liedjes gedurende de rest van de avond. Rauwer. Wat natuurlijk niet meer dan een kwestie van smaak is.

Jett Rebel is erg oké en het optreden was bijzonder. Ik ben blij dat ik hem nu ook van het podium ken.

Lees ook:Pixies spelen, Paradiso doet de rest
Lees ook:Gezien bij Tobacco Theater: Wenen van Geluk Live
Lees ook:Kampvuur in de stad, inderdaad
Lees ook:Gezien: Evgeny Morozov in De Balie
Lees ook:Storm zorgt voor omgewaaide bomen in Amsterdam.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>