Sinterklaas is geweldig

foto van AT5.nl

De Zwarte Pietdiscussie vind ik op meerdere vlakken geweldig. Als middelbare schooldocent heb ik in het verleden vaak met vierdeklassers – om te oefenen met debatteren – gediscussieerd rond de stelling: “Sinterklaas wordt ingehaald door de Kerstman.” In 2014 is dit haast ondenkbaar. Zoiets als “gras is paars.”

Het sinterklaasfeest is populairder dan ooit. Stellen dat het uitsluitend een kinderfeest is, is net zo belachelijk als te stellen dat kerst dat is. De figuren Sinterklaas en Santa Claus – plus entourage – worden misschien alleen door de allerkleinsten als echt ervaren, de magie is voor iedereen.

Makkers
Van de Stadsschouwburggevel hing zondag een enorm doek met een boodschap van de goedheiligman.

Makkers staakt uw wild geraas’.

Daar meent hij natuurlijk niks van. Het is puur een boodschap voor de kinderen, dat zij tot 5 december plezier hebben. Maar zij zullen er sowieso al weinig van merken. Geen enkel kind zal het in zijn hoofd halen om de figuren te associëren met maatschappelijke thema’s. Er zal geen weldenkende ouder of leerkracht zijn die hen met een volwassen discussie lastig valt, toch? De echte gelovers van deze samenleving weten wel beter.

Spiegel
Zij zijn enkel de consumenten die pas na hun jeugd deze ervaringen omvormen tot een wereldbeeld. Dan pas geven ook zij het gebeuren vorm. Het zijn familiefeesten, het is folklore. Tradities die met de tijd meegroeien. Die zo nu en dan een maatschappelijke spiegel voorhouden.

Het Sinterklaasfeest vind ik dus geweldig. Op verschillende vlakken de meerdere van kerst. Santa Claus – voorheen Saint Nicholas – is een Coca Cola-reclame geworden, terwijl de Sint nog tot serieuze discussies leidt.

Deze geweldige traditie zal ons nog jaren van januari tot december een spiegel voor blijven houden. Schofferingen vagen in de loop der tijd wel weg. Daar doen een paar rotte eieren helemaal niets tegen. De verschillende Pieten die ik zondag bij de Amsterdamse intocht zag, vertelden mij ook dit magische verhaal. Geweldig.

Ook de middenstand onderstreept mijn verhaal, lees ik bij nu.nl

Lees ook:Verkoop vuurwerk in Amsterdam vanaf vandaag
Lees ook:Ajax – FC Utrecht zonder uit-supporters: BE-LA-CHE-LIJK
Lees ook:Glurende Big Brother blijkt professioneel
Lees ook:Sinterklaasfeest loopt geen gevaar, alleen Zwarte Piet
Lees ook:Carnaval in Amsterdam is geweldig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>