Gezien bij Felix Meritis: Total Football Festival

De neoclassicistische vreemde eend, Felix Meritis, zou overal ter wereld meer opvallen dan aan de Keizersgracht. Als je via de even kant komt aanlopen en bij  nummer 324 naar binnenstapt, heb je geen idee waar je bent. Alleen aan de overkant is het imposante gebouw echt te zien. 

Dit weekend was er het Total Football Festival. Een discussieer-, literair-, quiz- en documentairefestival rond voetbal. Ik was er zondag. Thema Duitsland.

Bij binnenkomst werd me het tofste festivalbandje ooit toegeschoven. Een zweetbandje met Spielführer erop, zoals Kaiser Franz Beckenbauer dat in 1974 ook droeg. Deze prima – door COPA geproduceerde – binnenkomer sloot goed aan op de aankleding van het gebouw. Vooral bij de centrale Kaiserstube. Naast bier en worst was hier voetbal op groot scherm te volgen. Er hingen prachtige doeken met foto’s uit het indrukwekkende archief van Mother Soccer.

Lullen
Eerst keek ik Cambuur – Ajax, om via een onmogelijk moeilijke voetbalquiz, voetbalmonologen van Menno Pot, Paul Onkenhout, Auke Kok en Luc Wierts, bij een discussie over het Duitse voetbal tussen Kees Jongkind, Simon Kuper en Willem Vissers te belanden.

Een leuke middag waar ik eerlijk gezegd het meest genoot van het lullen en bierdrinken in de Kaiserstube, tussen de bedrijven door. Net als in en om het stadion vaak toch het hoofddoel.

Een heerlijk gebeuren, waar elke voetballiefhebber zich thuis zal voelen. De allesomvattendheid van voetbal en voetbalcultuur wordt er goed gevierd. Toch had ik het idee dat het net iets minder sprankelde dan vorig jaar, toen het voor het eerst was. In de Balie, thema Argentinië.

Waar dat aan lag? Ik weet het niet helemaal. Misschien miste ik wat echte verrassingen. Wie weet was het ook binnen de afstand, stond ik te dicht op de onderwerpen. Ook binnen liep ik gevoelsmatig nog teveel aan de even kant. Ik had net als het gebouw, ook het evenement zo nu en dan wat van een afstandje willen zien. Vorig jaar werden voor mijn gevoel toch de lijntjes wat meer verlaten, maar toen was ik er ook meerdere dagen.

Al met al was het wel weer een bijzonder leuke middag. Als voetballiefhebber een warm bad. Zeker voor herhaling vatbaar. Een aanrader.

Lees ook:Hopelijk weet Edgar Davids het onderwerp racisme in Nederland onder het tapijt vandaan te krijgen
Lees ook:Voetbal ruiken in De Balie bij het Total Football Festival
Lees ook:Cup met grote oren in het Amsterdam Museum
Lees ook:Het Stedelijk blijft verrassend vertrouwd
Lees ook:Paleis op Dam wordt (weer) wit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>