Kamp Seedorf tijdelijk in het museum

Via AT5 zie ik dat het Rijksmuseum en ING kunstenaars de stad in hebben gestuurd om verschillende werken op muren te spuiten. Van Rembrandt, van Hals en van Van de Velde. Leuk. Reclame voor oude meesters kan nooit kwaad.

Toch is er verder niet veel spannends aan. Het is reclame voor kunst van toen. Reproducties van schilders die in de zeventiende eeuw veelal in opdracht werkten, maar die door hun talent en eigenzinnigheid iets nieuws wisten te creëren. Gaat allen naar het museum om hier van versteld te staan.

Op straat hoort het alleen wat mij betreft niet echt thuis. Over reclames in abri’s zul je me nooit horen zeuren, dus dat zal ik hierover ook niet doen. Maar met straatkunst heeft het uiteraard niets te maken.

Kamp Seedorf
Op straat is Kamp Seedorf veel meer de baas, wat mij betreft. Een kunstenaarscollectief dat moderne stijliconen naar de straatcultuur brengt. Voornamelijk figuren uit de voetbalwereld – Van Basten, Maradona, Rijkaard, Kluivert, Seedorf en onlangs Batistuta bijvoorbeeld -, maar ook mensen als Nel Veerkamp en André Hazes.

Voetbal Hallelulja
Kamp Seedorf lijkt de omgekeerde weg te bewandelen van de oude meesters. Ze beginnen vanuit vrij werk, maar hebben inmiddels – met behulp van sociale media – al een behoorlijk publiek weten te bereiken. En ook Kamp Seedorf is inmiddels in het museum te bewonderen. Bij Voetbal Halleluja in het Amsterdam Museum.

Heel anders dan de ING/Rijksmuseum-methode. Het omgekeerde. Oude meesters horen in het museum en gebruiken de straat tijdelijk als reclamezuil. KampSeedorf hoort op straat, maar gebruikt het museum juist even als reclamezuil. Tot 4 januari in het Amsterdam Museum, om precies te zijn.

Lees ook:Oog in oog met een kakelverse Kamp Seedorf
Lees ook:Kamp Seedorf in Schuttersgallerij betekent einde puberteit
Lees ook:Seedorf terug in Oranje
Lees ook:Cup met grote oren in het Amsterdam Museum
Lees ook:Ajax – ADO duurde eigenlijk maar 75 minuten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>