Foto uit 1914 op het vernieuwde JJ Cremerplein

Vandaag is het vernieuwde Cremerplein geopend. Misschien wel het mooiste speelplein van Oud-West. Ter gelegenheid daarvan is een mooie foto onthuld uit 1914, die nu levensgroot op het plein te bewonderen is.

Het is een foto van kinderen en wat volwassen bij twee korfbalkorfen. Platte petten, hoeden, jongens in dichtgeknoopte hemden met dassen, meisjes in jurken met strikken, mannen in driedelig pak. Aan de mensen is weinig van de huidige tijd te herkennen. Ook de serieuze blikken van de kinderen verraden het tijdperk.

De huizen op de achtergrond vertellen een heel ander verhaal. Die zijn net als nu. Sterker nog, ze zien er veel beter uit, want ze zijn net opgeleverd. Nieuwbouw.

Het valt me wel vaker op bij oude foto’s. Wij zijn allemaal passanten, alleen oude gebouwen zijn constante Amsterdammers. Het minst gevoelig voor modetrends, technologische ontwikkelingen en fotografenmores.

Lees ook:Brand in oude Centrale Bibliotheek zorgt voor wond aan de Keizersgracht
Lees ook:Slavernijverleden kan nooit voldoende herdacht worden
Lees ook:Groente en fruit scheiden moet nu toch echt eens gaan lukken in Amsterdam
Lees ook:Foto Ed van der Elsken is uitgangspunt voor documentaire van Jakhals Sadeghi
Lees ook:Tram 24 valt uit in Kafka-achtig verhaal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>