Eropuit in Amsterdam: Zo doe je een snelle stadswandeling!

Voor elke bezoeker van Amsterdam die meer wil zien dan het geijkte plekken hebben wij een gratis stadswandeling samengesteld met daarin vaak over het hoofd geziene monumenten.

Het Begijnhof

De eerste stop is het Begijnhof. Deze verborgen stadstuin ligt pal naast de Kalverstraat. Het Begijnhof is een middeleeuws hofje waar 1 van de drie nog overgebleven middeleeuwse houten huizen in Amsterdam staat.
 Het Hofje was een Katholieke instelling en bij de alteratie is de Kerk op de binnenplaats hervormd. De Katholieken, die hun geloof na de reformatie niet meer openlijk mochten belijden, hebben een prachtige schuilkerk in een woonhuis gebouwd die zeker de moeite van het bezoeken waard is.

De Papegaai

Een stukje lopen door de Kalverstraat brengt ons bij een charmant Kerkje genaamd de Papegaai. Deze kerk valt in het niet bij het neon-geweld van de omringende winkels maar is alleraardigst.

Wijnand Fockink

Wij lopen verder over de dam naar de volgende stop, Wijnand Fockink. Een jenever distilleerderij uit 1679. De Jenever wordt hier nog ambachtelijk gedestilleerd en als u het vriendelijk vraagt mag u zelfs een kijkje nemen in de destilleerderij. Het eeuwenoude proeflokaal is voor iedereen toegankelijk.

Amsterdamse Pakhuizen

Van Wijnand Fockink lopen we de Wallen op. Dit gebied is het oudste gedeelde van Amsterdam. Tijdens de wandeling passeren we oude pakhuizen. Amsterdam was een havenstad en de handelaren sloegen in deze pakhuizen de goederen op die via de grachten werden aangevoerd. Veel huizen zijn verzakt vanwege een rotte fundering, maar dat de huizen voorover leunen is met moedwil gedaan. Deze stand vergemakkelijkt het hijsen.

De Oude Kerk

De oude Kerk is het grootste monument waar wij stilhouden. Dit is het oudste bouwwerk in Amsterdam en vindt zijn oorsprong in de 13de eeuw. Toen zag de kerk er nog heel anders uit dan nu. Amsterdam groeide in tussen 1300 en 1500 in rap tempo en om deze groei het hoofd te bieden is er veel aangebouwd. Dit is te zien in het verschil in gebruikte bouwmaterialen. Het wordt geschat dat er 10.000 mensen begraven liggen in de kerk.

Onze Lieve Heer op Zolder

In het pand Aan de Oudezijds Voorburgwal 40 is de schuilkerk “Onze lieve heer op zolder” te vinden. Onze Lieve heer op Zolder is een goed bewaarde verborgen kerk. Onze Lieve Heer op Zolder is open voor bezoek en is op het Rijksmuseum na het oudste museum van de stad.

‘T Aepje

Ter afsluiting houden wij halt bij Zeedijk 1. Hier bevind zich Café ‘t Aepjen, gevestigd in een middeleeuws houten huis. ‘T Aepjen was ooit een herberg en de herbergier hield als hobby aapjes. Het wordt gezegd dat het (Nederlandse)spreekwoord, in de aap gelogeerd (In de problemen zitten) komt van deze Herberg. Aangezien de logees dikwijls met de vlooien van de Apen het pand verlieten.

Dit artikel is geschreven door Erik Meijer. Erik is eigenaar van Evenementenbureau Get Events in Amsterdam. Zij organiseren bedrijfsuitjes en groepsuitjes in Amsterdam.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>