Is het Museumplein wel een geschikt feestplein?

De column van Remco Campert in de Volkskrant hoort bij mijn vaste zaterdagochtend rituelen. Vanochtend mijmert hij over zijn verblijf in Parijs en vooral over het kunstaanbod aldaar en de verschillen met zijn woonplaats. Op een bankje bij het Museumplein beseft hij dat de culturele instituten hier in Amsterdam wel erg troosteloos met elkaar zijn verbonden. Van een statige vlakte tussen de belangrijkste Musea en het Concertgebouw is natuurlijk geen sprake. Voor een groot deel komt dat door de vele op bier gedreven evenementen die hier vaak plaatsvinden. Ik vraag me ook vaak genoeg af of dit wel nodig is.

Het 538 concert op koninginnedag en de huldiging van Ajax trokken honderdduizenden bezoekers. Heel leuk, maar het plein wordt er niet mooier van. Zeker bij het Ajaxfeest was de schade weer beschamend groot. Als Ajaxsupporter vind ik het een prachtige locatie, maar als Amsterdammer zou ik het niet erg vinden als huldigingen gewoon bij de Arena zouden plaatsvinden.

Dat Nederlandse pleinen schril afsteken tegenover die in Parijs, is misschien iets waar we ons bij neer moeten leggen. Maar of ze nou echt zo mishandeld moeten worden? 

Reacties zijn welkom.

Lees ook:Amsterdams nieuws levert weer een prachtig nieuw woord: weigerambtenaarvrij
Lees ook:Schaatsen in het Olympisch
Lees ook:Nieuw groot hotel voor Amsterdam
Lees ook:Van der Laan wil krakersdemonstratie van zaterdag naar de Stopera verplaatsen
Lees ook:MacBeth en een potje voetbal op het Holland Festival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>