Het Paleis voor Volksvlijt is jarig

Vandaag zou het Paleis voor Volksvlijt jarig zijn geweest, als het niet ruim tachtig jaar geleden was afgebrand.
Amsterdam is nou niet bepaald de stad van de enorme monumentale gebouwen en pleinen zoals die in Parijs, Londen of Rome te zien zijn. Daarom dat veel Amsterdammers het gebouw dat ooit aan het Frederiksplein stond nog zo romantiseren. Dat het kille gebouw van de Nederlandse Bank er nu staat, versterkt dit gevoel natuurlijk alleen maar.

Op 16 augustus 1864 werd het paleis geopend. Het is leuk om te dagdromen over hoe het zou zijn als het er nog zou staan. Er zijn er die het steen voor steen na willen bouwen. Maar zoals het hoort bij een goede Amsterdamse kwestie, lopen de meningen en sentimenten flink uiteen. In dit filmpje wordt dat goed uitgelegd.

Lees ook:Sloopdrift gemeente treft Paleis Dam
Lees ook:Paleis op Dam wordt (weer) wit
Lees ook:Anarchistische monarchist beplakt Paleis op de Dam
Lees ook:Nieuwe aflevering in de Trap-Affaire
Lees ook:‘Criminele junk sterft uit’ kopt NU.nl weemoedig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>