Het verhaal achter de verdwaalde Koninginnedagvierders

Foto die via 3 Op Reis gisteren her en der verspreid werd

Fantoomkoninginnedag

Michael had de datum al weken geleden omcirkeld, op zijn kalender in de ranzige gezamenlijke keuken. 30 april. In blokletters Amsterdam eronder gezet, gevolgd door een vrolijk uitroepteken.

Hij had het zelf nog nooit meegemaakt, maar kende de verhalen. Vooral van zijn huisgenoot Simon. Over het drinkgelag, gewillige vrouwen, anarchie op het water. Hoewel hij Simon doorgaans niet geloofde, logen zijn foto’s er niet om. De oranje-orgie deed alles behalve koninklijk aan. Nice.

Het zou het ideale eerste stedentripje met zijn kersverse vriendin Zoë worden. Hij zag wel schoonheid om het platvloerse begin – pas bij ontbijt hoorden ze elkaars namen – ook platvloers naar een volgend level te tillen.

Over de outfits hadden ze goed nagedacht. Ze gingen er vol voor, maar zouden niet teveel als toeristen opvallen. Echte nationale symbolen als vlaggen of het woord Holland, zouden hen direct verraden. Hij had nog wel een oranje broek, maar voor de rest struinden ze de tweedehands boetiekjes van Manchester af om de ogenschijnlijk nonchalante outfits voor elkaar te krijgen.

Zoë zag het eigenlijk helemaal niet zo zitten. Ze wist nog niet eens of ze hém wel echt zag zitten. Die avond in de pub dat ze ineens stonden te zoenen was ze erg dronken. Ze dacht aanvankelijk dat ze met een compleet andere gast liep te tongen. Simon, waar ze al maanden heimelijk naar verlangde. Uit gemakzucht bleef ze maar bij Michael. Geen onaardige jongen verder. Én de huisgenoot van Simon.

De dag was aangebroken. Ze hadden een bizar vroege vlucht. Hoewel de student ook op de hoogte was van de beruchte nacht voor 30 april, had Easy Jet voor die ochtend een stuk goedkopere vluchten. En zijn budget reikte niet verder dan één overnachting. Die wilde hij liever aan het eind van koninginnedag plannen, dan kon hij zich volledig concentreren op drinken, zonder over reistijden te hoeven denken.

Om negen uur ’s ochtends waren ze al in het Hotel dicht bij de oude Heineken brouwerij. Ze hadden gereisd in hun gewone kloffie, maar daar kon de magie beginnen. Hun oranje kostuums konden aan. Het was hem onderweg al opgevallen dat er nog geen enkel teken was van nationale feestvreugde, maar dat had natuurlijk met het tijdstip te maken. Eenmaal buiten zou de stad langzaam oranje kleuren. Maar dat gebeurde niet.

Zoë kon hem wel schieten, of op z’n minst een trap in z’n ballen geven. Ze zag wat mensen op fietsen al lachen toen ze uit het hotel stapten. Ze dacht aanvankelijk dat ’t deel van de feestvreugde was, maar toen kwam een wel erg vrolijke snuiter op ze af om het verhaal te vertellen. Nederland had sinds precies een jaar geen Koningin meer, maar een Koning, haar zoon. Deze figuur was jarig op 27 april, dus het nationale feest, met de vorst als excuus, was een paar dagen geleden al geweest.

Daar stonden ze dan. Beschaamd dropen ze af naar het hotel en kleedden zich om. Het liefst was zij onder de dekens gaan liggen om er de volgende dag pas onderuit te komen, maar hij vermande zich direct. Ze waren toch in Amsterdam? Er waren vervelendere plekken op de wereld om op een doordeweekse dag vast te zitten. En hoewel ze niet in de Red-light-district zaten, moest er ook wel wat anders te doen zijn. Tenminste, dat had hij ooit van zijn moeder gehoord. Vrienden hadden het alleen maar over seks en drugs. Maar dat kon hij dit teleurgestelde meisje niet aandoen.

Bij de receptie vroeg hij om advies. Zo brachten ze de ochtend door in het Rijksmuseum, de lunch in het Vondelpark, de avond in de Jordaan en het begin van de nacht in de Pijp. Ze hadden zowaar echte gesprekken. Ze bleken meer gemeen te hebben dan zij aanvankelijk dacht.

Nu zijn ze weer terug in Manchester en zijn nog steeds bij elkaar. Oké, dat zegt vrij weinig, fantoom-koninginnedag was namelijk nog maar gisteren, het is een begin. Leve de voormalige koningin.

Lees ook:Cruijff als bondscoach op WK
Lees ook:Wapens, wiet en een betonschaar gevonden in een hotelkamer in Duivendrecht
Lees ook:Eindelijk kwam Simon Carmiggelt weer eens bij me langs
Lees ook:Enkele verdwaalde toeristen zullen voor Koninginnedag komen
Lees ook:Koninginnedag in de Watergraafsmeer is te gek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>