Enkele verdwaalde toeristen zullen voor Koninginnedag komen

Vanavond is het koninginnenacht en morgen –dag. Er zijn vast mensen net in de stad gearriveerd die dat denken. Toeristen die in een verleden ons nationale feest hebben ontdekt en het weer willen beleven. Ze hebben 30 april op de kalender van 2014 omcirkeld, als de dag dat ze perse in Amsterdam moeten zijn.

Mij zou het niets verbazen. De kracht van ons monarchiefeest is namelijk anarchie. Je hoeft niet eerst op te zoeken waar wat speelt, je hoeft niks te reserveren, het gaat om zatlappen op boten met oranje plastic tulpen op hun hoofd. Het enige wat telt is een datum en als je even die verplaatsing hebt gemist – omdat buiten Nederland er nou eenmaal niemand van op de hoogte is – dan zou het dus morgen moeten zijn. 14 juli wordt in Frankrijk toch ook niet zomaar naar de 10e verplaatst?

Daar staan ze dus, die alles vermoedende toeristen. Klaar voor dat leipe feestje. In plaats daarvan worden ze met de alledaagse Hollander geconfronteerd. Met slechte bediening. Met ongeduldige fietsers. En met hoofden zonder oranje hoofddeksels. Ook niet verkeerd natuurlijk.
Ze leren onze cultuur nu echt kennen. Geen vrijmarkt, maar tijd voor het Rijksmuseum. Geen eieren gooien op een Willy-look-a-like, maar lunchen in het Vondelpark.

De teleurstelling van het ontbreken van een anarchistisch feestje zal er ongetwijfeld zijn, maar de kans bestaat ook dat, als ze zich daar overheen weten te zetten, ze een nog betere tijd hebben. Ze krijgen in ieder geval een heel wat beter beeld van waar ze nou eigenlijk zijn. Twee dagen Amsterdam is natuurlijk nooit een straf. Dat staat los van een datum.    

Lees ook:Veel meer buitenlandse toeristen dan bij een ‘normale’ Koninginnedag
Lees ook:10 dingen die Amerikanen van Amsterdammers kunnen leren
Lees ook:Toeristen maken hun eigen Amsterdam
Lees ook:Wie is de mooiste homo?
Lees ook:‘Fietsles’ voor toeristen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>